Anmeldelse: Fragrant Harbour Gin

Fragrant Harbour Gin. Photo by Michael Sperling.

Selvom Fragrant Harbour Gin er produceret i Sverige, og ikke i Hong Kong, får man alligevel fornemmelsen af at stå midt imellem skyskrabere, jasminblomster, citrustræer og enebærbuske i millionbyens mange, grønne parker.

Overdådig luksus, verdensklasse restauranter og imponerende arkitektur. Hong Kong har det hele. Eller rettere, næsten det hele. For når det kommer til gin, er Hong Kong et goldt og trøstesløst sted uden ret mange lokale oplevelser.

Med barer som den italienske cocktailbar 8½ Otto e Mezzo Bombana, speakeasybaren 001 og hotelbaren M Bar på Mandarin Oriental er Hong Kong de seneste par år blevet en af de mest fascinerende cocktailscener i verden. Så det kan måske undre, at lokalt produceret spiritus er nærmest ikke-eksisterende i Hong Kong. En af årsagerne er de strikse regler for destillation i millionbyen, der med en befolkningstæthed på omkring 6400 indbyggere/km2 er en af de tættest befolkede “lande” i verden. Til sammenligning har Danmark en befolkningstæthed på omkring 134 indbyggere/km2. Derudover er kvadratmeterprisen i Hong Kong tårnhøj, hvilket gør produktionsomkostningerne astronomiske.
Dertil kommer, at Hong Kong er et handelsknudepunkt mellem Asien og resten af verden. Alle de store ginbrands fra USA, Europa og Australien sidder tungt på markedet i Hong Kong. Tager man på cocktailbarer, er det typisk klassikere som Bombay Sapphire, Tanqueray og Beefeater, man finder på hylderne sammen med mere moderne sværvægtere som australske Four Pillars, britiske Sipsmith Gin og Opihr Oriental Spiced Gin, og den svenske Hernö Gin.

Fragrant Harbour Gin. Photo by Michael Sperling.
Fragrant Harbour Gin. Photo by Michael Sperling.

Selvom man skal lede lidt efter det, så er der faktisk lokal gin at finde i Hong Kong. I slutningen af 2018 fik den tidligere britiske koloni med Hong Kong Distillery og dets Handover Gin sin første lokale ginperle.
Men udover Handover Gin, er det faktisk småt med lokale ginner i Hong Kong. Der er dog et par lokalt inspirerede ginner, produceret i Europa. Den ene er Perfume Trees Gin med bl.a. hvid orkidé, sandeltræ, enebær, kvanrod og 15-årslagret mandarinskal (!), der til trods for teksten “Craft Gin of Hong Kong” på etiketten faktisk er produceret i Holland (i hvert fald ifølge Perfume Trees Gins egen instagramprofil.
Den anden, og nok mest interessante, hedder Fragrant Harbour Gin og er tilsmagt med botanicals fra Hong Kong, men er rent faktisk produceret i Sverige hos Hernö Gin.

Hong Kong. Photo by Michael Sperling
Hong Kong. Photo by Michael Sperling

Grønne oaser midt i betonjunglen

Hong Kong er på alle måder langt fra Danmark. 100-etagers skyskrabere med hver deres luksuriøse indkøbscentre i underetagerne, smalle gader oplyst af farverige neonskilte med kinesiske tegn, og frodige parker som Kowloon Park og Hong Kong Park mellem de mange højhuse og fyldt med lokalt plante- og dyreliv, hvor der er en masse at blive inspireret af til en hongkongsk gin:

– Distilled from a unique blend of Chinese botanicals, never previously used together, the taste of our gins truly reflects the flavours of Hong Kong and evokes the sights and sounds of this bustling City, a fascinating melting pot of old, new, East and West. (kilde: Fragrant Harbour Gins website).

Den samlede liste af botanicals er meget belejligt noteret på bagetiketten af flasken. Og listen på i alt ti botanicals tæller et par eksotiske botanicals, som jeg ikke tidligere har set i en gin: enebær, ingefær, pu’erh te, kumquat, citron, tørret tangerineskal, korianderfrø, sichuanpeber, gojibær og jasminblomst.
Mange af ingredienser finder man ofte i både den lokale madlavning og i de lokale cocktails i Hong Hong.

Hernö Distillery by winter. Photo by Michael Sperling.
Hernö Distillery by winter. Photo by Michael Sperling.
Jon Hillgren, Hernö Gin. Photo by Michael Sperling.
Jon Hillgren, Hernö Gin. Photo by Michael Sperling.

Hongkongsk gin made in Sweden

Bagetiketten af Fragrant Harbour Gin fortæller også, at ginnen faktisk er produceret af Hernö Gin i Sverige. Destilleriet ligger i den lille by Dala godt 450 kilometer nord for Stockholm. Det blev etableret af Jon Hillgren tilbage i 2012, og er siden da vokset til at være Sveriges største og mest succesrige gindestilleri, komplet med to destillatorer (på henholdsvis 250 liter og 1000 liter), en stødt voksende stab, og en lang række interessante ginner – heriblandt altså den hongkongske Fragrant Harbour Gin.

Derfor er Fragrant Harbour Gin også nedvandet med lokalt kildevand fra Hernö Gins egen brønd til en styrke på 43% vol.

Tasting notes

I næsen er Fragrant Harbour Gin domineret af let parfumeret jasminblomst, tørret citronskal, frisk fyrrenål og koriandercitrus.

I munden er Fragrant Harbour Gin frisk og tør. Smagen indledes af den parfumerede jasmin, der også dominerer ginnens duft. Herefter får man tydelig citrus, og et flot spil mellem enebærrenes friske fyrrenålenoter og korianderfrøenes krydrede citrusnoter, en velkendt duo fra Hernö Gin. Let krydrede pebernoter, frisk mandarin og let bitter kumquatskal, der lægger op til ginnens forholdsvis lange, blomstrede eftersmag.

Fragrant Harbour Gin

Fragrant Harbour Gin & Tonic

Fragrant Harbour Gins parfumerede jasmin og distinkte citrus er på alle måder et perfekt match med søde, spanske tonicvand som 1724 Tonic og Indi Tonic. Tonicvandenes frugftige noter af appelsin og mandarin spiller godt sammen med Fragrant Harbour Gins jasmin og kumquat- og mandarinnoter, samtidig med, at ginnens fyrrenål, krydrede citrusnoter og let prikkende peber står snor lige i drinken. Pynt med enten citronskive eller to halverede kumquats.

Fragrant Harbour Gin
Fragrant Harbour Gin. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Det er ikke usædvanligt, at destillerier producerer ginner for andre parallelt med produktionen af deres egne ginner. Det er dog ikke noget, Hernö Gin har gjort ret meget i tidligere. Men enebær/korianderfrø/blomst-trigonen kendt fra Hernö Gin, går flot igen i Fragrant Harbour Gin. Hvor det i Hernö Gin er mjødurt, er det jasmin i Fragrant Harbour Gin, der står flot frem i glasset. Det er en Jon Hillgren-specialitet med et eksotisk Hong Kong-twist, og det fungerer virkelig godt.

Det er klart, at en Hong Kong-gin, der rent faktisk er produceret i Hong Kong, kunne være spændende. Men når det nu endelig skal være, kan jeg ikke komme i tanke om en mere kompetent fortolker af Hong Kongs mange duft- og smagsindtryk end Hernö Gin.

Jeg har selv haft fornøjelsen af Hong Kongs grønne oaser, der mest af alt minder om store, velholdte botaniske haver, fyldt med utallige blomster i alle tænkelig farver. Inspirationskilden til Fragrant Harbour Gin er oplagt som afsæt til en storbygin, og hvorfor den lokale ginproduktion endnu ikke har fået fat i byen, er svært at svare på. Man skulle mene, at der er potentiale for mange lokale ginperler i Hong Kong. Og indtil det sker, har vi heldigvis Fragrant Harbour Gin, så vi kan drømme os tilbage til Hong Kongs grønne oaser midt i storbykaosset.

Hong Kong by night. Photo by Michael Sperling.
Hong Kong by night. Photo by Michael Sperling.

Der findes også en udgave af Fragrant Harbour Gin på hele 43,8% vol. kaldet Hong Kong Gin. Samme ti botanicals, samme producent, blot højere alkoholprocent.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: