Australien er det, man kan kalde en ‘late bloomer’, når det kommer til gin. Til gengæld er de kommet godt efter det, med lanceringen af en lang række lækre gin med lokale australske træk. Four Pillars Rare Dry Gin er uden tvivl et af de mere interessante eksempler.
Landets størrelse taget i betragtning og dets fortid som britisk koloni, kan det måske undre nogen, at Australien først for nylig er kommet med på gin-vognen. Tilgengæld har de i den grad taget revanche. De seneste par år er en række mikrodestillerier dukket op, der hver især har givet deres bud på, hvordan en australsk gin skal være. De bedste af dem formår som ingen andre at lave traditionelle gin med et lokalt præg. Der er den nordaustralske Botanic Australis fra Mt. Uncle Distillery, der anvender finger limes og lilly pilly (jeg er vild med australske betegnelser), og de to vestaustralske The West Winds Gins: den friske Sabre med wattle seed, og den krydrede Cutlass med australsk bush tomato. Og endelig er der Four Pillars Rare Dry Gin fra staten Victoria i Sydøstaustralien, der blandt andet anvender tasmansk peberbærblad.
Jeg opdagede Four Pillars Gin ved et tilfælde på en lille cocktailbar i Londons Soho-kvarter i slutningen af 2013. Bartenderen fortalte mig, at en af hans venner havde haft den med hjem fra Australien. Jeg havde af gode grunde aldrig hørt om Four Pillars før, eftersom første batch kort forinden var blevet frigivet fra destilleriet i Yarra Valley, nordøst for Melbourne. Begejstringen ville dog ingen ende tage, og jeg udnævnte den straks som én af de mest interessante gins fra 2013.
Idéen til Four Pillars Distillery opstod i 2012, da ønologen Cameron MacKenzie og marketingseksperten Stuart Gregor gik og legede med tanken om at udvikle en australsk tonicvand af høj kvalitet. Efter tre ugers research kom de dog på bedre tanker: ‘Bugger it! Let’s make gin!’, fortæller MacKenzie til The Spirit of Gin.
De efterfølgende 18 måneder brugte MacKenzie på at studere opskrifter, eksperimentere i laboratoriet og konsultere kokke og gindestillatører i Europa.
For at rejse den nødvendige kapital til at realisere drømmen om et reelt australsk craft distillery til produktion af gin, lancerede Four Pillars en crowd sourcing-kampagne via den australske pendant til Kickstarter, Pozible. Målet var 10.000 AUD (lidt over 50.000 kr), men det lykkedes rent faktisk at skrabe hele 30.000 AUD sammen fra i alt 306 bidragsydere, der som tak blandt andet modtog en flaske (eller flere) fra første batch af Four Pillars Rare Dry Gin.
Da kampagnen gik i luften i starten af november 2013, havde MacKenzie, Gregor og Matt Jones (brandingekspert og tredje medejer af Four Pillars) allerede bygningen til destilleriet, en specialdesignet kobber pot stil fra den tyske destillatorproducent CARL – som teamet bag Four Pillars har navngivet Wilma, efter Mackenzies afdøde mor, og design af logo og flaske på plads, men de havde brug for kapital til at producere de nødvendige antal flasker for at få brandet op at stå. Første batch på 420 flasker gik til bidragsyderne på Pozible, og batch 2 var øremærket til australiens barbranche. Og siden da er der løbet mange liter gin under den bro. Først erobrede Four Pillars Australien, og nu er de godt i gang med at erobre Europa med lanceringer i blandt andet England og Danmark (YEAH!), og i midten af 2015 lægger de USA ned.
For holdet bag Four Pillars har den største inspiration været det moderne australske madkultur:
– Much like modern Australian food, we use Asian botanicals, flavours from the Middle East and Europe, and then the best of Indigenous botanicals. And it comes together to make a style that we think is unique, fortæller Stuart Gregor til The Guardian.
Valget er faldet på ti botanicals: enebær, korianderfrø, angelikarod, kardemomme, lavendel, kanel, stjerneanis, friske hele appelsiner, tasmansk peberbærblade og lemon myrtle. De tre sidstnævnte er klart de mest interessante af de ti. De friske appelsiner er fra Australien, og er ifølge MacKenzie langt mere aromatiske end appelsiner fra andre dele af verden. De tasmanske peberbærblade skaber en vis mængde varme i ginnen frem for de forventede kraftigt krydrede noter, og lemon myrtle er en australsk substitut for den traditionelle tørrede citronskal.
Resultatet er en anderledes og moderne gin med et udpræget australsk udtryk (vil jeg mene). Det gælder både i smag, udtryk og udseende.
Tasting notes
Når det kommer til aroma og smag, er Four Pillars Gin utvivlsom anderledes end andre gin på markedet. Om det er et særligt australsk udtryk, er svært for mig at vide, da Four Pillars er den første australske gin, som jeg har haft lejlighed til at smage. Men når jeg lukker øjnene, kan jeg sagtens forestille mig at sidde på en bar i Melbourne eller Sydney med denne gin i hånden.
I næsen er Four Pillars Rare Dry Gin kraftig og krydret med tydelige noter af tør enebær, stjerneanis og en anelse koriander.
I munden er ginnen tilsvarende anderledes med kraftige noter af enebær og anis. Ginnen er hele vejen frem til eftersmagen fyldig og krydret med underspillede noter af kanel og citrus, og man fornemmer den varme, som tasmanske peberbærblad er med til at skabe. Eftersmagen er relativ kort med masser af krydderier og svag appelsinsødme.
Four Pillars Gin & Tonic
Under min research til denne artikel, faldt jeg over denne artikel fra Fiveofthebest.com, hvor Cameron MacKenzie giver fem bud på gode cocktails med Four Pillars Rare Dry Gin. Han starter ud med en Gin & Tonic, hvor ginnen er parret med enten den new zealandske tonicvand Quina Fina eller den australske Capi. Ingen af dem er selvfølgelig tilgængelige i Danmark – hvilket jeg lige må arbejde på at lave om. Jeg kastede mig derfor over et match med Fever-Tree Tonic. Som garniture fulgte jeg først MacKenzies anbefaling om brugen af en skive appelsin. Kombinationen er fremragende, men appelsinsaften fylder lidt for meget til min smag. Derimod gør en let vredet appelsinskal G&T’en langt mere sprød og frisk. En klar favorit fra nu af.
Four Pillars Gin som cocktail
I førnævnte artikel fra Fiveofthebest.com nævner Cameron MacKenzie også negronien som en personlig favorit med Four Pillars Rare Dry Gin. Jeg er tilbøjelig til at give MacKenzie ret. Den italienske negroni kan bare noget helt særligt. Sød, bitter og samtidig forfriskende.
I min udgave af en negroni på Four Pillars Gin, anvendte jeg lige dele gin, Campari og Dolin Rouge (sød vermouth) garneret med den traditionelle appelsintwist, men også et laurbærblad, for at krydre cocktailen yderligere. Du kan læse meget mere om mit negroni-eksperiment her.
Konklusion
Hvis nogen ligesom jeg har undret sig over valget af navnet Four Pillars, fortæller MacKenzie, at de fire søjler står for: ginnens botanicals, destillatoren Wilma, vandet og passionen for destillationshåndværket. Det ved jeg ikke helt, hvad jeg skal sige til. Men det kunne de efter min mening godt have brugt lidt mere tid på at tænke over.
Four Pillars Rare Dry Gin er uden tvivl en anderledes gin. Selvom størstedelen af ingredienserne i ginnen er traditionelle gin botanicals, formår Four Pillars alligevel at skille sig væsentligt ud fra andre gin på markedet. Den er på én gang mere krydret og mere saftig end de fleste gin, jeg har smagt. Om det er særlig australsk, vides dog ikke. Men den er i hvert fald meget anderledes end de amerikanske, skotske, engelske, tyske, franske og i særdeleshed de spanske gin, som jeg har smagt. For min skyld må andre australske gin meget gerne være lidt ligesom denne, så Four Pillars bliver grundstenen til en australsk ginstil.
Selvom Four Pillars kun har været på markedet med deres gin i under ét år, kommer der hele tiden spændende produkter ud fra destillationshallerne i Yarra Valley. Og hvis Four Pillars Rare Dry Gin giver dig lyst til flere australske lækkerier, laver destilleriet nemlig også den fadlagrede gin Four Pillars Barrel Aged Gin, og i løbet af efteråret er de også klar med Four Pillars Navy Strength Gin. Til forskel fra andre destillerier, er Four Pillars’ Navy Strength og fadlagrede gin ikke variationer af den oprindelige gin. Det er tale om helt andre botanicals og destillationer. Således indeholder den fadlagrede gin både finger limes og lokal honning, og er opbevaret i seks måneder på små franske egetræsfade (barriques), der tidligere har været anvendt til opbevaring af chardonnayvin. Og den er oven i købet lagret efter solera-metoden.
Cameron har forklaret mig, at honningen i den fadlagrede gin ikke søder ginnen, men afrunder egetræets indflydelse på ginnen:
– This [honningen, red.] doesn’t really sweeten the gin but it rounds out the oak and brings forward another layer of complexity, fortæller Cameron MacKenzie i en mail til mig.
Om Four Pillars Barrel Aged Gin og Four Pillars Navy Strength Gin også vil finde vej til det danske marked, vides dog ikke på nuværende tidspunkt.
Four Pillars Rare Dry Gin er dog klar på de danske butikshylder i løbet af september (2014).
Flasken til denne anmeldelse er venligst doneret af Cameron MacKenzie fra Four Pillars Distillery.
Spændende læsning og en gin man må prøve. Kan se priserne kommer til at ligge på 670,- i de tyske online butikker. Er spændt på at se hvad den kan fås for herhjemme.
Hej Jan.
Det bliver meget spændende med prisen. Jeg har endnu ikke hørt noget om den danske pris for Four Pillars, men den kommer jo nok til at ligge der oppe ad.
Kan købe`s i dk fra uge 41 pris ca 475,-