Anmeldelse: NB Gin

Skotland er på få år forvandlet fra et whiskyland til et spændende ginparadis med et utal af lokale egnsginner, men i den lille kystby North Berwick er man gået i den modsatte retning med den gedigne, håndlavede, men ganske traditionelle NB Gin.

NB Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.I juni 2014 var jeg på en 14-dages rundrejse i Skotland (læs om min tur her). I løbet af den kombinerede familieferie og ginrejse, fik jeg mulighed for at udforske landets overraskende lange ginhistorie, og ikke mindst smage mig igennem de mange nye ginner, der er blevet lanceret de seneste par år. Ginner som Caorunn Scottish Gin med lokale botanicals som rønnebær, coul blush æbler, mælkebøtte, porse og lyngblomster, og den nordskotske vintage gin, Rose Rock Gin, med håndplukkede ingredienser fra lokalområdet, er nogle af de bedste eksempler på, at skotterne laver verdensklasse gin, der er dybt forankret i de skotske traditioner.

I den lille kystby North Berwick, lidt øst for Edinburgh, er man dog gået i en helt anden retning. Her har ægteparret Steve og Viv Muir omdannet deres garage til et mikrodestilleri, hvor de nu laver håndlavet gin af den mere klassiske og traditionelle slags. Så ingen mærkelige tidsler fra Højlandet, tang fra de dybe lochs, eller blomster fra Lavlandet i denne skotske gin. Kun gode, gamle, traditionelle gin botanicals i NB Gin.

NB Gin (NB er forkortelsen for North Berwick) er efterhånden en af de mere etablerede skotske ginner. Den blev lanceret tilbage i 2011, da Steve og Viv valgte at krydre deres karriereliv med en hobbytjans som gindestillatører. Siden da har efterspørgslen, og dermed også produktionen, været støt stigende. Men der kan vist ikke være nogen tvivl om, at Steve og Viv mente det alvorligt med al den gin. Alene erhvervelsen af den lille, håndbyggede John Dore-destillator vidner om, at NB Gin fra starten var tænkt som meget mere end blot en lille hobby med produktion af gin til eget forbrug.
Det lykkedes tilmed at overtale en af de mest vidende og erfarne gindestillatører i verden, Charles Maxwell, Master Distiller ved Thames Distillers i London, til at give feedback på det endelige produkt. Og med Hr. Maxwells velsignelse var ægteparret klar til at præsentere deres nye gin for omverdenen.

NB Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

NB Gin benytter otte traditionelle ginbotanicals: Enebær, korianderfrø, guineapeber, kvan, citronskal, cassiabark, orrisrod og kardemomme – der alle er redestilleret sammen med neutral alkohol fra korn i den lille 120-liters kobberdestillator fra verdens ældste destillatorproducent, John Dore i London. Herefter fortyndes gindestillatet med vand til den endelige alkoholprocent på 42% vol.

Tasting notes

Selvom NB Gin er en helt klassisk London Dry Gin, er det alligevel tydeligt, at det gode håndværk gør en stor forskel. Der er saft og kraft i denne gin, som kun få traditionelle ginner er det.

I næsen er ginnen kraftig men frisk. Masser af frisk fyrrenål og citron rammer næseborene. Herefter fornemmer man et let krydret korianderfrø og mentolfrisk kardemomme.

I munden er der masser smæk på enebærret, med en kraftig, men frisk fyrrenål fra start til slut. Ligesom i næsen er citrusnoterne helt fremme, og ledsages af lette, friske noter fra især kardemomme og korianderfrø. Men der er også lette krydrede pebernoter og jordede noter at spore hen mod eftersmagen.
Helt igennem en dejlig, smagfuld traditionel London Dry Gin.

NB Gin & Tonic

NB Gin er som skræddersyet til Gin & Tonics, men fungerer samtidig i langt de fleste cocktails, der efterspørger ægte London Dry Gin i opskriften.
Som komponent i en G&T giver den traditionelle smagsprofil mulighed for at lege en del med tonic- og garniture-kombinationer. NB Gin giver glimrende klassiske G&Ts, når man kører den helt simpelt og parrer den med fx Fever-Tree Tonic og garnerer med citronskal. Men i kombination med lidt mere anderledes tonicvand som Thomas Henry Elderflower Tonic, sker der ren ginmagi. Den underspillede hyldeblomst i Thomas Henry Elderflower Tonic giver en virkelig lækker G&T, når den ledsages af NB Gin. Garnér med kanelstang og brombær, og så er du godt kørende.

The Keating with NB Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

NB Gin Cocktail

For noget tid siden forsøgte jeg mig med NB Gin i cocktailen The Keating. Det er en af de mindre kendte gin og Campari-cocktails, men den kalder på en solid og klassisk London Dry Gin med masser af enebær og krydrede noter.

Opskrift:

  • 50 ml. NB Gin
  • 30 ml. Campari
  • 30 ml. friskpresset limesaft,
  • Top op med Fever-Tree Tonic

Det er måske ikke den mest sofistikerede cocktail i verden, men NB Gin håndterer den bitre Campari ganske godt. Og tonicvanden frisker virkelig cocktailen dejlig meget op. Jeg kan varmt anbefale The Keating med NB Gin, når man er i humør til mere end bare en G&T.

NB Gin. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Konklusion

NB Gin er et skoleeksempel på, at det gode håndværk gør en stor forskel for en gin. Og selvom jeg er meget glad for egnsginner, der tager udgangspunkt i lokale botanicals til at give unikke lokale variationer, er denne traditionelle og klassiske gin et glimrende produkt til ginskabet.
Jeg har altid sympati med producenter, der går meget op i den gin, de producerer. Producenter som vælger håndværksvejen, og som ikke går på kompromis med kvaliteten af de ingredienser, de laver ginnen med. Men min indre ginnørd håber meget på, at Steve og Viv Muir en dag vil vise os, hvordan en ægte North Berwick Gin smager. En gin hvor de har benyttet enkelte eller flere lokale botanicals, til at skabe endnu en unik skotsk egnsgin. Indtil da vil jeg nyde NB Gin for hvad den er: en solid og lækkert London Dry Gin.

Første gang jeg smagte NB Gin, var som beskrevet under min rundrejse i Skotland i juni 2014, men flasken til denne anmeldelse har jeg modtaget fra NB Gins danske PR-bureau, Traeger. Tak for det.

NB Gin - Gin of Scotland. Photo by Michael Sperling.
NB Gin og Forth Bridge ved Edinburgh under min gintur til Skotland i 2014.

One Comment on “Anmeldelse: NB Gin

  1. Pingback: Gin & Oysters | En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: