Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2015

Der er i det mindste ét lyspunkt i denne kolde, mørke og våde tid. Black Forrest Distillers har frigivet deres årlige vintage gin, Monkey 47 Distiller’s Cut 2015, hvor destillatøren har fået frie hænder til at lege videre med den ellers så fremragende Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin.

Monkey 47 Distiller's Cut 2015. Photo by Michael Sperling,Der er meget få faste og tilbagevendende traditioner, når det kommer til gin. I vinens verden frigives årets Beaujolais på den tredje torsdag i november. I ginnens verden frigives årets Monkey 47 Distiller’s Cut typisk i første uge af oktober. Sådan har det været siden første vintage af Monkey 47 Distiller’s Cut blev frigivet i 2011.

Det er det tyske destilleri Black Forest Distillers, der står bag både Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin og dets to varianter: Monkey 47 Distiller’s Cut og Monkey 47 Sloe Gin.

Destilleriet er lokaliseret i Schwarzwald lidt syd for Stuttgart og drives i fællesskab af den excentriske brand owner Alexander Stein og den autodidakte destillatør Christoph Keller. Det er på alle måder et umage par, men siden maj 2009 har de med den fuldstændig fantastiske Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin vist verden, at gin bestemt ikke bare er gin.

Med Black Forest Distillers’ årlige frigivelse af Monkey 47 Distiller’s Cut får Christoph Keller frie hænder til at lege videre med grundopskriften til destilleriets succesfulde Monkey 47. Hver vintage er unik og produceres i meget begrænsede mængder. De første tre vintageårgange udkom med kun 3000 flasker, og årgang 2014 og den nye årgang 2015 bestod af 4000 flasker. Og med en gin som Monkey 47, der er ude i godt 50 lande, rækker 3000-4000 flasker ikke langt.

Monkey 47 Distiller's Cut 2015. Photo by Michael Sperling,

Det er meget sparsomt med informationer om de to første vintageårgange 2010 og 2011, der blev frigivet i henholdsvis 2011 og 2012. Hvor vintage 2012 var mørk og dyster med udpræget smag af fyrrenål, var vintage 2011 kraftig og parfumeret.

Årsagen til den store forskel mellem årgangene skyldes især Christoph Kellers introduktion af den såkaldte ‘Species Rara’, der enten er en ekstra ingrediens eller forøget mængde af en af Monkey 47’s 47 botanicals. I 2012 var årgangens species rara fyrrenåleskud af rødgran, der blev macereret og destilleriet sammen med Monkey 47’s øvrige botanicals. Der blev anvendt imponerende 250 kilo fyrrenåleskud til produktionen af årgangens 3000 flasker. Efterfølgende blev ginkoncentratet opbevaret i særlige lerkrukker i destilleriets underjordiske bunker i hele 12 måneder.

Monkey 47 Distiller's Cut 2015. Photo by Michael Sperling,

Monkey 47 Distiller’s Cut 2014 (vintage 2013e) adskilte sig på flere områder for tidligere års årgange. Her var årets species rara en lille lilla kløver ved navn Oxalis Triangularis, der på engelsk er bedre kendt under navnet Purple Shamrock, og i Danmark blandt andet er kendt under navnet Lilla Sommerfuglekløver.
Kløverne blev plukket hos et gartneri i Keltenhof nær Stuttgart – ikke langt fra destilleriet – i juli 2013. Stilke, blade og blomster fra kløveren blev destilleret for sig, blended med ginkoncentrat fra den almindelige Monkey 47 og lageret i de særlige lerkrukkerne i 12 måneder i destilleriets underjordiske bunker.

Monkey 47 Distiller's Cut 2015. Photo by Michael Sperling,

Vintage 2015e

Igen i år er fremgangsmåden for Monkey 47 Distiller’s Cut ændret væsentligt fra tidligere årgange. Årets species rare er ‘Meum Athamanticum’, der på dansk kendes under navnet Bjørnerod. Monkey 47 Distiller’s Cut 2015 (vintage 2015e) benytter frøene fra bjørnerod, der smagsmæssigt minder om fennikel, løvstikke og dild.
Bjørnerodsfrøene blev plukket i løbet af sommeren 2015 i det bjergrige område Moosenmättle i Schwarzwald, og efterfølgende macereret og destilleriet sammen med Monkey 47’s øvrige 47 botanicals (så Monkey 47 Distiller’s Cut 2015 burde egentlig hedde Monkey 48 Distiller’s Cut 2015 i år). Efter destillationen hvilede ginkoncentratet i tre måneder i lerkrukker, og altså ikke de typiske tolv måneder som tidligere års Distiller’s Cut.

Monkey 47 Distiller's Cut 2015. Photo by Michael Sperling,

Tasting notes

Helt i tråd med foregående år, er Monkey 47 Distiller’s Cut 2015 en parfumeret og voldsom smagsoplevelse. Den er præcis så ‘over the top’, som den skal være.

I næsen får man først og fremmest en kraftig blomstret duft, efterfulgt af en frugtighed, urter, jord, rod, bær – og en lidt sæbet enebær. Duften er lidt som en forstærket udgave af den ordinære Monkey 47.

I munden er Monkey 47 Distiller’s Cut 2015 kompleks som bare pokker. Der sker virkelig meget i munden. Når først den genkendelige Monkey 47-smag har lagt sig, hænger de urtede noter ved. Det er lidt som om, at de urtede noter først træder ordentligt frem i mellemsmagen
Der er masser af rødder, citrus, blomster, især lavendel og kamilleblomst, bær og lette pebrede noter. Men det er i de urtede noter, at årets Monkey 47 Distiller’s Cut 2015 skiller sig ud. Den er nærmest parfumeret i sine urtede noter. Beskrivelsen med bjørnerodsfrøene som fennikel- og løvstikkeagtig giver helt klart mening, men den urtede smag giver også associationer til både bladselleri, sellerirod og pastinak. Alt dette sker samtidig med, at det vælter rundt med de øvrige noter, som Monkey 47 kan byde på. Det er en ret intens smagsoplevelse.

Monkey 47 Distiller's Cut 2015. Photo by Michael Sperling,

Konklusion

Den årlige frigivelse af Monkey 47 Distiller’s Cut er uden tvivl et af ginårets højdepunkter, og Monkey 47 Distiller’s Cut 2015 har slet ikke skuffet, trods de høje forventninger. Fascinationen bygger mest af alt på, “hvad mon de har fundet på i år?”, og først derefter “og hvordan smager det så?” Det er nu engang en evne, som Monkey 47-brandet nærmest har patent på i ginbranchen.

Årets meget urtede udgave klæder den eminente og helt særlige Monkey 47-smagsprofil rigtig godt, omend den faktisk har bevæget sig endnu længere væk fra den enebærprofil, som gin rettelig bør have. Men lige præcis med Monkey 47 Distiller’s Cut har vi en tendens til at være lidt mere tilgivende i forhold til, om produktet nu også lever op til definitionen af gin. Den ordinære Monkey 47 er allerede på kanten af reglerne om at være “predominately flavoured by juniper”, og selvom  Monkey 47 Distiller’s Cut nok går lidt over denne grænse, synes der at være formildende omstændigheder, fordi det er Christoph Kellers legestue nummer ét – og vi elsker at lege med.

Monkey 47 Distiller’s Cut 2015 skuffer på ingen måde, tværtimod, men min personlige favorit er stadig Monkey 47 Distiller’s Cut 2012.

Monkey 47 Distiller's Cut 2015. Photo by Michael Sperling,

Flasken til denne anmeldelse har jeg købt hos Juuls Vin og Spiritus. Er du blevet nysgerrig efter mere om Monkey 47, kan du læse min anmeldelse af den “ordinære” Monkey 47, her, og om Monkey 47 Distiller’s Cut 2014, her, og læse om mit besøg hos Black Forest Distillers i foråret 2014, her.

3 Comments on “Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2015

  1. Hej Michael. Lige et spørgsmål der ikke er til testen overfor. Jeg er pt i Berlin og håber på at kunne shoppe nogle gode flasker fin med hjem. Har du erfaringer med gode ginshopoe steder? Har været i KaDeWe men priserne var de samme eller mere end i Danmark.

    • Hej Frede. Jeg kender desværre ikke nogle gode stedet at købe gin i Berlin. Jeg har kun fundet et udmærket udvalg i Galerie Kaufhof, lige ved Fernsehturm.

  2. Pingback: Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: