Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2016

Selvom Monkey 47 Distiller’s Cut stadig er et spændende bekendskab i 2016-udgaven, er det efterhånden tydeligt, at vintageginnens eksklusivitet og høje pris handler mere om Monkey-hype end egentlig særegne. 

Monkey 47 Distiller's Cut 2016. Photo by Michael Sperling.Der er meget få faste og tilbagevendende traditioner, når det kommer til gin. I vinens verden frigives årets Beaujolais på den tredje torsdag i november. I ginnens verden frigives årets Monkey 47 Distiller’s Cut typisk i første uge af oktober. Sådan har det været siden første vintage med Monkey 47 Distiller’s Cut 2011.

Frigivelsen af Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 i oktober 2016 var ventet med lige dele spænding og frygt. Det var nemlig første vintage-frigivelse siden spiritusgiganten Pernod Ricard købte aktiemajoriteten i Black Forest Distillers i januar 2016.

Pernod Ricards opkøb betød ikke bare, at Monkey 47 nu var i familie med ginbrands som Beefeater, Plymouth og Seagram, det betød også et farvel til hjernen bag Monkey 47’s unikke smagsprofil, den passionerede, autodidakte destillatør Christoph Keller. Tilmed var produktionen af Monkey 47 gradvist flyttet fra Christophe Kellers egen farm til det nye, større og noget mere polerede destilleri på ejendommen Schaberhof, som Black Forest Distillers erhvervede sig tilbage i 2014.
Så det kan næppe undre nogen, når man som ginnørd, Monkey 47-fan og Christoph Keller-beundrer var lidt tilbageholden med hurra-råbene under Black Forest Distillers’ forvandling fra et banebrydende mikrodestilleri til et mellemstort industridestilleri. Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 var ginnen, der skulle vise verden, om Monkey 47 stadig er et ginbrand, der kan begejstre og overraske.

Monkey 47 Distiller's Cut 2016. Photo by Michael Sperling.

En sand vintagegin

Siden 2011 har den årlige frigivelse af Monkey 47 Distiller’s Cut været et unikt produkt, hvor Christoph Keller fik frie hænder til at lege videre med grundopskriften til destilleriets succesfulde Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin. Hver vintage er unik og produceres i relativt begrænsede mængder. De første tre vintageårgange udkom med kun 3000 flasker, og årgang 2014, 2015 og den nye årgang 2016 bestod af 4000 flasker.

Det er meget sparsomt med informationer om de to første vintageårgange 2010 og 2011, der blev frigivet i henholdsvis 2011 og 2012. Hvor vintage 2012 var mørk og dyster med udpræget smag af fyrrenål, var vintage 2011 kraftig og parfumeret.
Årsagen til den store forskel mellem årgangene skyldes især Christoph Kellers introduktion af den såkaldte ‘Species Rara’, der enten er en ekstra ingrediens eller forøget mængde af en af Monkey 47’s 47 botanicals.
I 2012 var årgangens species rara fyrrenåleskud af rødgran, der blev macereret og destilleriet sammen med Monkey 47’s øvrige botanicals. Der blev anvendt imponerende 250 kilo fyrrenåleskud til produktionen af årgangens 3000 flasker. Efterfølgende blev ginkoncentratet opbevaret i særlige lerkrukker i destilleriets underjordiske bunker i hele 12 måneder.

Monkey 47 Distiller's Cut 2016

I Monkey 47 Distiller’s Cut 2014 (vintage 2013e) var årets species rara den lille, lilla kløver, Oxalis Triangularis, på dansk kendt under navnet Lilla Sommerfuglekløver.
Stilke, blade og blomster fra kløveren blev destilleret sammen, derefter blended med ginkoncentratet fra den almindelige Monkey 47 og lageret i de særlige lerkrukkerne i 12 måneder i destilleriets underjordiske bunker.

I Monkey 47 Distiller’s Cut 2015 (vintage 2015e) var fremgangsmåden for Monkey 47 Distiller’s Cut ændret væsentligt fra tidligere årgange. Årets species rare var ‘Meum Athamanticum’, kaldet Bjørnerod på dansk, hvilket smagsmæssigt minder om fennikel, løvstikke og dild.
Bjørnerodsfrøene blev plukket i det bjergrige område Moosenmättle i Schwarzwald, og efterfølgende macereret og destilleriet sammen med Monkey 47’s øvrige 47 botanicals. Efter destillationen hvilede ginkoncentratet i tre måneder i lerkrukker, og altså ikke i tolv måneder som tidligere års Distiller’s Cut.

Monkey 47 Distiller's Cut 2016. Photo by Michael Sperling.

Vintage 2016e

Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 (vintage 2016e) fortsætter fremgangsmåden fra vintage 2015.
Årets species rare er ‘Abietes Melle’ – en lokal honning fra Schaberhofs egne bistader, udvundet af Heinz Schaber, der har avlet bier og honning hos Schaberhof siden 1968.
Honningen blev tilført ved den 36 timer lange macerationsperiode sammen med størstedelen af de 47 botanicals, der indgår i grundopskriften til den ordinære Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin.
Efter destillationen hvilede ginkoncentratet i tre måneder i lerkrukker, præcis som tilfældet var med vintage 2015.

Tasting notes

Ved første øjekast er der ikke synderligt langt fra den ordinære Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin til Monkey 47 Distiller’s Cut 2016. Men kigger man dybere i flasken, er der faktisk flere signifikante forskelle at spore i både duft og smag.

Det er den sædvanlige, let genkendelige og yderst komplekse Monkey 47-aroma, der bidder syndfyldt i næseborene. Det er især de velkendte noter fra citrusskaller med mørk appelsin a la bergamot, pomelo og citron i front, efterfulgt af et virvar af urtede og krydrede noter. Men det er i de florale noter duften at årets vintage 2016 adskiller sig fra den almindelige Monkey 47 og de tidligere års vintageginner. Noter af blandt andet lavendel, jasmin, hibiscus og kamilleblomst dominerer næsen fra første indånding.

Det samme gør sig gældende i ginnens smag. Den velkendte Monkey 47-smag er ikke til at tage fejl af, men i tråd med duften spiller den mørke citrus og de blomstrede noter en helt anden rolle end normalt.
Det er givetvis årets ‘Species Rara’, honningen, der trækker ginnen i en mere blomstret retning med især lavendel og kamilleblomst forrest, efterfulgt af en parfumeret, tør appelsin- og citronskal, der giver associationer til Twinings’ Lady Grey te. Honningen er også med til at mildne fornemmelsen af ginnens høje alkoholstyrke på 47% vol., ved at nedtone alkoholburnen og dermed gøre plads til ginnens intense smagsprofil.
Heldigvis har honningens fremhævelse af ginnens blomstrede noter hverken været på bekostning af Monkey 47’s berømte kompleksitet eller skørhed med et samsurium af citrus, urter, bær, rødder, krydderier, blomster – og et eller andet sted derinde også et enebær eller to.

Monkey 47 Distiller's Cut 2016

Konklusion

Selvom årets vintage blev åbnet med en vis frygt for de nye ejeres påvirkning på et af ginårets absolutte højdepunkter, er hele ideen med en vintage gin, hvor ikke to årgange er ens, stadig svært tiltrækkende. Forventningens glæde sekunderne inden man for første gang stikker næsen ned i en ny Distiller’s Cut vintage, er svær at toppe i ginnens verden. Det er bare noget helt særligt.

Vintage 2016 af Monkey 47 Distiller’s Cut er ligesom de øvrige årgange bestemt et nærmere bekendtskab værd. Der er sket meget med Monkey 47 Distiller’s Cut-ginnerne gennem årene, hvor de første årgange var langt mere bemærkelsesværdige end de seneste to års frigivelser. Om det skyldes overgangen fra 12 til nu kun 3 måneders lagring på lerkrukker, eller om det skyldes den generelle opskalering af produktionen med flytning til nye kedler og folk på gulvet, kan man kun gisne om. Men både Monkey 47 Distiller’s Cut vintage 2015 og 2016 synes langt mindre intense og detaljerede end tidligere årgange, og overgår i virkeligheden ikke den ordinære Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin, når det kommer til hverken grænsesøgende vildskab eller balanceret velvære af alle tænkelige noter.

Hvis man skal diske op med 1000-1500 kroner for en 0,5L flaske gin, som denne ofte står til i butikker og webshops, skal der altså noget vildt, noget ekstraordinært, til, før det giver mening. 12 måneders lagring på lerkrukker, var noget særligt – både når det kommer til metode, storytelling og smagen. Tre måneders hviletid er faktisk helt normalt i ginnens verden, om det så er på lerkrukker, ståltanke eller træfade.
Når det er sagt, så er Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 et spændende bekendtskab, hvor destilleriets egen honning som årets ‘Species Rara’ mildner ginnens alkoholburn og trækker Monkey 47’s velkendte, komplekse smag i en mere blomstret og mørk citrusretning – hvilket faktisk klæder den smagsmættede profil ret godt. Men om dette lille twist på den ordinære gin er 3-4 gange prisen værd, er jeg efterhånden lidt i tvivl om. Man får mere Monkey-hype end ekstraordinær luksusgin med Monkey 47 Distiller’s Cut 2016.

Om Pernod Ricards overtagelse af Monkey 47 får konsekvenser for brandets produkter, står stadig hen i det uvisse. Eftersom Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 synes hverken mere eller mindre interessant end Monkey 47 Distiller’s Cut 2015, kan man endnu ikke ane Pernod Ricards påvirken på Monkey 47-produktet. Måske bliver vi klogere, når Monkey 47 Distiller’s Cut 2017 frigives i oktober 2017. Indtil videre vælger jeg at forblive en håbefuld fanboy af Monkey 47’s særegne.

Monkey 47 Distiller's Cut 2016

Ginnen til denne anmeldelse af Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 er venligst doneret af Monkey 47’s danske importør og distributør, Pernod Ricard Danmark. Tak for det.

One Comment on “Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2016

  1. Pingback: Confessions of a non-collector – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: