Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2014

Et af ginårets absolutte højdepunkter er frigivelsen af årets Monkey 47 Distiller’s Cut – en vintage gin i særklasse, hvor destillatøren får frie tøjler til at lege videre med den ellers så fremragende Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin.

Monkey 47 Distiller’s Cut 2014. Photo by Michael Sperling.Der er meget få faste og tilbagevendende traditioner, når det kommer til gin. Beaujolais har dens faste frigivelse på tredje torsdag i november. Årets Monkey 47 Distiller’s Cut frigives typisk i første uge af oktober. Sådan har det været siden første vintage af Monkey 47 Distiller’s Cut blev frigivet i 2011.

Det er det tyske Black Forest Distillers, der står bag både Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin og Monkey 47 Distiller’s Cut. Destilleriet er lokaliseret i Schwarzwald lidt syd for Stuttgart og drives i fællesskab af den excentriske brand owner Alexander Stein og den autodidakte destillatør Christoph Keller. Det er på alle måder et umage par, men siden maj 2009 har de med den fuldstændig fantastiske Monkey 47 vist, at gin bestemt ikke bare er gin.

Med Black Forest Distillers’ årlige udgivelser af Monkey 47 Distiller’s Cut får Christoph Keller frie hænder til at lege videre med grundopskriften til destilleriets succesfulde gin, Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin. Hver vintage er unik og produceres i meget begrænsede mængder. De første tre vintageårgange udkom med kun 3000 flasker, og seneste vintage udkom med 4000 flasker. Og med en gin som Monkey 47, der er ude i det meste af verden, rækker 3000-4000 flasker ikke langt.

Black Forest Distillers. Photo by Michael Sperling.Bygningen hos Black Forest Distillers hvor selve destillationen af Monkey 47 foregår.

Det er meget sparsomt med informationer på de to første vintageårgange 2010 og 2011, der blev frigivet i henholdsvis 2011 og 2012. Under tredje omgang af Copenhagen Gin Walk i marts 2013, fik vi fornøjelsen af at smage vintage 2011 op mod vintage 2012 under vores besøg hos Juuls Vin & Spiritus i Værnedamsvej. Hvor vintage 2012 var mørk og dyster med udpræget smag af fyrrenål, var vintage 2011 kraftig og parfumeret.

Monkey 47 Distiller’s Cut 2014. Photo by Michael Sperling.

Årsagen til den store forskel mellem årgangene skyldes især Christoph Kellers introduktion af den såkaldte ‘Species Rara’, der enten er en ekstra ingrediens eller forøget mængde af en af Monkey 47’s 47 botanicals. I 2012 var årgangens species rara fyrrenåleskud af rødgran, der blev macereret og destilleriet sammen med Monkey 47’s øvrige botanicals. Som bonusinfo kan det nævnes, at der blev anvendt imponerende 250 kilo fyrrenåleskud til produktionen af årgangens 3000 flasker. Efterfølgende blev ginkoncentratet opbevaret i særlige lerkrukker i destilleriet underjordiske bunker i hele 12 måneder, hvorefter det senere fortyndes med vand og flasket.

Monkey 47 Distiller’s Cut 2014 (vintage 2013e) adskiller sig på flere områder for tidligere års årgange. Denne gang var årets species rara en lille lilla kløver ved navn Oxalis Triangularis, der på engelsk er kendt under navnet Purple Shamrock, og i Danmark blandt andet er kendt under navnet Lilla Sommerfuglekløver.
Kløverne blev plukket hos et gartneri i Keltenhof nær Stuttgart – ikke langt fra destilleriet – den 23. juli 2013. Stilke, blade og blomster fra kløveren blev destilleret for sig, blended med ginkoncentrat fra den almindelige Monkey 47 og lageret i de særlige lerkrukkerne i 12 måneder i destilleriets underjordiske bunker.

Monkey 47 Distiller’s Cut 2014. Photo by Michael Sperling.

Monkey 47 Distiller’s Cut 2014. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Monkey 47 Distiller’s Cut 2014 (vintage 2013e) besidder den karakteristiske smag og aroma af Monkey 47. Den er let genkendelig som et Monkey 47-produkt, men denne og tidligere års vintageårgange adskiller sig på hver sin måde væsentligt fra den ordinære Monkey 47.
I næsen får man først og fremmest en kraftig blomstret duft, efterfulgt af en frugtighed, urter, jordede noter, bær – og en genkendelig enebær.
I munden er ginnen kompleks som intet andet. For mig springer noter fra især blomster, citrus og urter øjeblikkeligt frem. Denne Distiller’s Cut synes nærmest parfumeret og smagsmættet, og ganske voldsom i forhold til normale Monkey 47. Enebærren er lidt tilbagetrukket, der er en masse sødme, men også krydrede pebernoter – især i eftersmagen.

Monkey 47 Distiller’s Cut 2014. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Monkey 47 Distiller’s Cut er for mig indgrebet af en sipping gin. Ginnens kompleksitet er i en klasse for sig. Der er så mange noter at finde, at man aldrig bliver træt af at stikke næse og tunge ned i et glas med Monkey 47 Distiller’s Cut. Sæt whisk(e)yflasken tilbage bagerst i skabet, og skænk i stedet lidt Monkey 47 Distiller’s Cut.
Vintage 2013 er den første udgave af Monkey 47 Distiller’s Cut, jeg har været i besiddelse af. Med en pris på 665 kroner for en flaske, er det jo noget af en investering at erhverve sig en flaske Monkey 47 Distiller’s Cut. Men lad det være sagt: den er alle pengene værd.

Der er allerede sat kryds i kalenderen i første uge af oktober 2015. Så hvis den tyske ambassade, i stil med den franske ambassades rolle i den årlige lancering af Beaujolais Nouveau i Danmark, skulle finde på at invitere til Monkey 47 Distiller’s Cut 2015-banket, er jeg mere end klar.

Monkey 47 Distiller’s Cut 2014. Photo by Michael Sperling.

Flasken til denne anmeldelse har jeg købt hos Juuls Vin og Spiritus på Værnedamsvej på Frederiksberg, der både er importør, distributør og forhandler af Monkey 47 i Danmark. Er du blevet nysgerrig efter mere om Monkey 47, kan du læse min anmeldelse af den “ordinære” Monkey 47, her, og læse om mit besøg hos Black Forest Distillers i foråret 2014, her.

3 Comments on “Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2014

  1. Pingback: Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2015 | En Verden af Gin

  2. Pingback: Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 – En Verden af Gin

  3. Pingback: Årets bedste ginner – 2018 – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: