Anmeldelse: The Melbourne Gin Company

Med en alkoholbase fra vindruer og anvendelse af både traditionelle ginbotanicals og eksotiske, australske ingredienser som honey myrtle, macadamianødder og sandalwood er The Melbourne Gin Company indbegrebet af den australske ginstil.

Melbourne Gin Company. Photo by Michael SperlingGodt en times kørsel øst for den sydaustralske millionby Melbourne går Andrew Marks rundt på familiens vineri Gembrook Hill Vineyard and Winery og pusler med en lille, bulet kobberdestillator. Den er mere rustik end køn, men som Andrew Marks selv siger, “it’s got character”. Og det er præcis hvad Andrew Marks’ ginprojekt med The Melbourne Gin Company har. Karakter. Personlighed. Og en gennemgående passion, kærlighed og respekt for det australske udtryk og det gode håndværk.

Andrew Marks er både opvokset på vineriet, uddannet ønolog, og har arbejdet adskillige år for den australske vinmastodont Penfolds, så arbejdet med vin har udgjort en stor del af hverdagen gennem hele hans liv. Derfor lå det også naturligt at tage udgangspunkt i vinens verden, da Andrew Marks udviklede The Melbourne Gin Company Gin (MGC Gin) tilbage i 2011-2012. Således er MGC Gin lavet på en neutral alkoholbase fra vindruer, redestilleret med elleve botanicals, der tæller traditionelle ginbotanicals som enebær, korianderfrø, kvanrod, orrisrod, grapefrugtskal og cassiabark, samt lokale australske botanicals som rosmarin, macadamianødder, sandalwood, honey lemon myrtle og navelappelsiner.

Andrew Marks of The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.Billede: Andrew Marks of The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.

Familiens vingård Gembrook Hill Vineyard and Winery hvor Andrew Marks driver The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.Billede: Familiens vingård Gembrook Hill Vineyard and Winery hvor Andrew Marks driver The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.

Dertil kommer de australske ginners ”hemmelige våben”, som Andrew Marks såvel som mange andre australske destillatører benytter: regnvand. Hvor gindestillatet langt de fleste andre steder i verden fortyndes med alskens former for neutralsmagende kildevand, benytter mange australske destillatører sig af regnvand opfanget fra destilleriets tag, kun renset for blade og anden snavs. Så vandet er alt andet end neutralt. For MGC Gins vedkommende har regnvandet fine noter af både eukalyptus, sandalwood og jord fra den omkringliggende flora – alt sammen noget der giver smag til ginnen.

Postevand (tv.) versus regnvand (th.). Photo by Michael Sperling.Billede: Regnvand (tv.) versus filtreret postevand (th.). Photo by Michael Sperling.

The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.Billede: The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.

The Melbourne Gin Company Gin er lavet ved at destillere de elleve botanicals hver for sig i den lille 130-liters bulede, portugisiske alembic-kobberdestillator (en metode kaldet ‘fractional distillation’). Herefter blendes alle de elleve destillater efter præcise mål for til sidst at blive fortyndet med regnvandet og tappet i 70 cl. flasker.

Den forslåede portugisiske destillator. Photo by Michael Sperling.Billede: Den forslåede portugisiske destillator. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

I næsen er MGC Gin fyldt med frisk citrus, koriander og en fyrrenål der flyder smukt sammen med de beslægtede rosmarinnoter. I baggrunden fornemmer man svagt den aromatiske sandalwoodbark, som luften er fuld af i de omkringliggende skove.

I munden er rosmarinen helt fremme, og skygger faktisk lidt for den ellers flotte fyrrenål, man finder i duften. Den friske citron, grapefrugtskal og krydrede korianderfrø kommer flot frem og blander sig med både den parfumerede sandalwoodbark og letblomstrede orrisrod, appelsin og kanel noter.
Udover brugen af regnvand er Andrew Marks’ genistreg brugen af macadamianødder. Det er slet ikke usædvanligt at finde nødder og spiselige frø a la mandler på opskriftslisten for at give ginnen en federe tekstur, men macadamianødder har jeg ikke set før.
Andrew Marks benytter macadamianødder fordi, som han siger, “It gives the gin a rich and buttery textures which results in a long and powerful aftertaste.”
Macadamiadestillatet smager ikke af meget i sig selv, men har en fuldfed og olieret tekstur, der gør hele forskellen mellem MGC Gin og mange andre ginner på markedet.

The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling

The Melbourne Gin Company & Tonic

Det var blandt andet en forkærlighed for martini, der inspirerede Andrew Marks til at kaste sig ud i et gineventyr. Derfor bør man helt sikkert forsøge sig med en klassisk martini, blandet med Dolin Blanc Vermouth de Chambery og et citrontwist.

I en negroni fremhæves både den aromatiske sandalwood og den krydrede korianderfrø fra MGC Gin. Det er en lidt en anderledes negroni, måske ikke den bedste, men helt bestemt et besøg værd for en inkarneret negronifan som jeg selv.

Når det kommer til Gin & Tonics er The Melbourne Gin Company yderst gavmild qua dens alsidige smagsprofil. Storfavoritten her i huset er MGC Gin mixet med Fever-Tree Mediterranean Tonic garneret med grapefrugt og en rosmarin. En flot og sprød Gin & Tonic hvor MGC Gins australske særegne fremhæves på smukkeste vis.
Et mix med den australske tonicvand Capi Dry Tonic med citron og rosmarin, eller Fever-Tree Tonic med kanel og rosmarin eller en limeskive (afbilledet nedenfor) fungerer også rigtig godt.

The Melbourne Gin Company Gin & Tonic. Photo by Michael Sperling

Konklusion

MGC Gin er på alle måder indbegrebet af en moderne australsk gin. Hvor amerikanerne med al magt forsøger at distancere sig fra den klassiske London Dry Gin-stil, omfavner australierne det tidligere moderlands enebærtunge ginner, og tilføjer friske citrusnoter og masser af krydderier. I The Melbourne Gin Company Gin møder de fremtrædende fyrrenålenoter og den krydrede korianderfrø den australske outback med den parfumerede sandalwood, den citrusfriske honey myrtle og tørre grapefrugtskal, og de store macadamianødder, som Marks benytter til at skabe en fuldfed og olieret tekstur, der giver ginnen en lang og fyldig eftersmag. Det er i sandhed en autentisk australsk smagsoplevelse.

Under min to måneders rundrejse i Australien i starten af 2017, var opdagelsen af The Melbourne Gin Company Gin og det efterfølgende besøg hos Andrew Marks på vingården og destilleriet et af turens højdepunkter.
Skulle du forvilde dig til de kanter en dag, bør du styre direkte mod den nærmeste vinforhandler og anskaffe dig et eksemplar af The Melbourne Gin Company. Først derefter kan du læne dig tilbage i stolen og nyde det pragtfulde land og alt hvad det har at byde på.

The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.


Kom og smag The Melbourne Gin Company

Den 10. august 2017 tager vi en tur Down Under, når En Verden af Gin byder på højdepunkter fra den to måneder lange ginekspedition til Australien.
Aftenen byder blandt andet på Gin & Tonic, en let anretning og gin fra fem australske destillerier, hvor The Melbourne Gin Company er én af aftenens højdepunkter. Læs mere om ginsmagningen og tilmeld dig her.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: