The Aussie Way

Selv med det tætte forhold til Storbritannien og en dertilhørende forkærlighed til Gin & Tonics, startede Australiens eget gineventyr først for godt ti år siden. Til gengæld har australierne i den grad taget revanche og på rekordtid skabt en unik australsk ginidentitet.

Sydney Harbour. Photo by Michael Sperling.
Sydney Harbour. Photo by Michael Sperling.

Da Jon og Sarah Lark lagde de første sten til deres nye destilleri i 2006, var de godt klar over, at de var i gang med at skabe historie med deres Kangaroo Island Spirits (KIS) på Kangaroo Island godt 100 kilometer vest for Adelaide.
Jon Lark var stærkt inspireret af sin bror Bill Lark, der i 1992 vandt en epokegørende og langvarig juridisk kamp for at legalisere mikrodestillerier som lovlige virksomheder. KIS Wild Gin fra Kangaroo Island Spirits. Photo by Michael Sperling.Med Bill Larks sejr over myndighederne og etableringen af Lark Distillery startede ikke bare et australsk whisky- og destilleri-eventyr i Tasmanien, snart fulgte opblomstringen af den australske gin, hvor de første blev produceret af salgshungrende whiskydestillerier i midten af 90’erne. Med Kangaroo Island Spirits fik australiernes deres første dedikerede gindestilleri, og dertil også den første autentiske australske gin, KIS Wild Gin, tilsmagt med en række australske botanicals.

Kangaroo Island Spirits’ brug af lokale ingredienser, heriblandt den lokale enebær Australian Boobialla Berries, har sidenhen været til stor inspiration for en hel generation af nyetablerede australske mikrodestillerier. Det gælder især for et af de mest succesrige australske ginproducenter, The West Winds Gin, med base i vinparadiset Margaret River i Vestaustralien.

Jason Chan (tv) og Mitch 'Rummy' Keane (th) i gang med at destillere The Sabre. Photo by Michael Sperling.
Jason Chan (tv) og Mitch ‘Rummy’ Keane (th) i gang med at destillere The Sabre. Photo by Michael Sperling.

– Da vi gik i gang med at udvikle vores første gin, The Sabre, var der omkring otte australske ginproducenter på markedet: nogle ginproducerende whiskydestillerier, et tasmansk gindestilleri og så Kangaroo Island Spirits, fortæller medejer og –grundlægger af The West Winds Gin, Jason Chan.

Sammen med tre medsammensvorne etablerede Jason Chan The West Winds Gin tilbage i 2011. Inspireret af den traditionelle London Dry Gin-stil og et øje for de unikke ingredienser som Australien besidder, gik holdet i en hel anden retning end de otte andre daværende australske ginner.

– Hos The West Winds Gin har vi alle en baggrund fra barmiljøet. Hvor andre producenter fokuserede på noter og balance i spiritussen, gik vi fra starten mere op i, hvordan vores gin fungerede i cocktails. For det er de færreste, der nyder gin neat, så for os er det vigtigt, hvordan ginnen gør sig i fx en Gin & Tonic, i en Corpse Reviver [Corpse Reviver #2, red.] eller i en Negroni, fortsætter Jason Chan.

The Sabre, The Cutlass og The Broadside. Photo by Michael Sperling.
The Sabre, The Cutlass og The Broadside. Photo by Michael Sperling.

Således var den citrusfriske og sprøde The Sabre på 40% vol. destilleriets første gin, der især var ment som et australsk alternativ til de altdominerende engelske brands i en Gin & Tonic. London Dry Gin-inspireret med et australsk twist ved brug af unikke, australske ingredienser som wattleseed, og mere traditionelle ginbotanicals som enebær, korianderfrø og limeskal.

Med en alkoholprocent på hele 50% vol. og brug af både bush tomato, lemon myrtle og cinnamon myrtle fik The West Winds Gin med destilleriets anden gin, The Cutlass, en del national, såvel som international, opmærksomhed som ”the waggy gin makers”. For hvem fanden anvender tomat til at krydre en gin? Men det tager Jason Chan med ophøjet ro.

– Bush tomato var uden tvivl et særsyn i gin for 5-6 år siden, men sammen med varmen fra den relativt store mængde korianderfrø og den australske cinnamon myrtle bidrager den let krydrede tomat også med en nødvendig sødme, der gør The Cutlass velegnet til især martini og negroni.

The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.
The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.

Den australske ginstil

Man kan sige meget om brugen af tomat i gin, men spørger man de mange nyetablerede gindestillerier, der siden 2011 er skudt op overalt i Australien, peger mange af dem på The West Winds Gin som den store inspirationskilde.
Én af dem er Andrew Marks, der med lanceringen af MGC Gin (kort for The Melbourne Gin Company Gin) i 2012, om muligt, gik et skridt videre i skabelsen af en autentisk australsk gin.
Andrew Marks er både opvokset på en vingård og uddannet ønolog ved Roseworthy Agricultural College nord for Adelaide. Derfor lå det naturligt for ham at basere sin gin på en alkoholbase fra Sydaustraliens stolthed – vindruen.

Bevæbnet med en forslået 130-liters portugisisk alembic-destillator og en gennemarbejdet opskrift med elleve botanicals, der blandt andet inkluderede traditionelle ginbotanicals som enebær, korianderfrø og kvan, og unikke, australske ingredienser som macadamianødder, rosmarin, sandeltræ, honey myrtle, appelsiner og grapefrugtskal, driver Marks The Melbourne Gin Company fra familiens vingård i Gembrook, godt en times kørsel øst for Melbourne.

Familiens vingård Gembrook Hill Vineyard and Winery hvor Andrew Marks driver The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.
Familiens vingård Gembrook Hill Vineyard and Winery hvor Andrew Marks driver The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.
Den forslåede portugisiske destillator. Photo by Michael Sperling.
Den forslåede portugisiske destillator. Photo by Michael Sperling.

MGC Gin er på alle måder indbegrebet af en moderne australsk gin. Hvor amerikanerne med al magt forsøger at distancere sig fra den klassiske London Dry Gin-stil, omfavner australierne det tidligere moderlands enebærtunge ginner, og tilføjer friske citrusnoter og masser af krydderier. I Melbourne Gin Company Gin møder de fremtrædende fyrrenålenoter og den krydrede korianderfrø den australske outback med den parfumerede sandeltræ, den citrusfriske honey myrtle og tørre grapefrugtskal, og de store macadamianødder, som Marks benytter til at skabe en fuldfed og olieret tekstur, der giver ginnen en lang og fyldig eftersmag. Dertil kommer de australske destillatørers ”hemmelige våben”: regnvand. Hvor gindestillatet langt de fleste andre steder i verden fortyndes med neutralsmagende kildevand, benytter mange australske destillatører sig af regnvand opfanget på destilleriets tag, kun renset for blade og anden snavs. For MGC Gins vedkommende har regnvandet fine noter af både eukalyptus, sandeltræ og jord – alt sammen noget der giver smag til ginnen.

Andrew Marks of The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.
Andrew Marks of The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.

Kolossal vækst de seneste par år

Ginnens opblomstring i Australien kan i den grad mærkes for de australske ginpionerer, hvor salget er steget eksplosivt de seneste år.

– Selvom The Melbourne Gin Company kun er få år gammel, har omsætningen fra ginnen for længst overhalet omsætningen fra familiens vin, fortæller Andrew Marks og skæver over til den lille, bulede destillator, der snart får følgeskab af en ny og større destillator.

Det er nemlig ikke bare salget, der er steget. Konkurrencen er ligeledes blevet langt hårdere de seneste fire-fem år. Siden 2012 er antallet af australske ginproducenter steget fra godt 15 til over 65 – and still counting.
For de australske producenter gælder det derfor om både at følge med efterspørgslen og om at forblive relevante i barernes og forbrugernes bevidsthed ved en målrettet markedsføring og repræsentation.

The Four Pillars Distillery i Healesville. Photo by Michael Sperling.
The Four Pillars Distillery i Healesville. Photo by Michael Sperling.

Netop det har et andet af Australiens store ginbrands, Four Pillars Distillery, haft for øje lige siden frigivelsen af destilleriets første gin, Four Pillars Rare Dry Gin, i december 2013.

– På grund af et stigende salg i både indland og udlandet flyttede vi vores gamle destilleriskur til den nuværende adresse her i Healesville i 2015, hvor vi fik mulighed at udvide produktionen med endnu en destillator, et spritnyt og mere effektivt tapningsanlæg, opbevaring og ikke mindst opmanding på personalefronten, fortæller medejer og Master Distiller hos Four Pillars Distillery, Cameron MacKenzie.

Master Distiller hos Four Pillars Distillery, Cameron MacKenzie. Photo by Michael Sperling.
Master Distiller hos Four Pillars Distillery, Cameron MacKenzie. Photo by Michael Sperling.

Four Pillars Distillerys nye domicil midt i byen Healesville i staten Victoria er et supermoderne foretagende med fire tyske CARL-destillatorer på henholdsvis 60, 450, 650 og 2000 liter. Og det er gået stærkt for Four Pillars siden de tre partnere Cameron MacKenzie, Stuart Gregor og Matt Jones iværksatte en crowdsourcing-kampagne i midten af 2013 for at rejse den nødvendige kapital til at lancere en ”Genuine Aussie Gin”.

– No one wants to see three Aussie blokes make London Dry Gin, udbryder MacKenzie da snakken falder på inspirationskilden til Four Pillars Rare Dry Gin.

The Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

The Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.
Et kig ind i destilleriets bar. The Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

Four Pillars’ store success skal først og fremmest tilskrives en perfekt blanding af australsk ”sassiness”, et gennemført og smukt design, samt brugen af traditionelle ginbotanicals som enebær, kanel, korianderfrø og stjerneanis mikset med australske botanicals som saftige, lokale appelsiner, tasmanske peberbærblade og lemon myrtle.

I dag (2017) er Four Pillars’ portefølje udvidet til hele ni (meget) forskellige ginner, der tæller alt fra obligatoriske varianter som Navy Strength Gin og Barrel Aged Gin til varianter som Australian Christmas Pudding Gin og den meget omtalte Bloody Shiraz Gin – en australsk pendant til den britiske slåenbærgin, lavet ved at udbløde lokale shiraz-druer i Four Pillars Rare Dry Gin i otte uger. A work of geniuses.

Four Pillars Gins. Photo by Michael Sperling.
Et udvalg af Four Pillars’ ginner. Photo by Michael Sperling.

Fremtiden ser lys ud for Aussie gins

Kangaroo Island Spirits, The West Winds Gin, Melbourne Gin Company og Four Pillars Distillery er fire eksempler på succesrige australske ginproducenter, der er gået forrest i etableringen af den autentiske australske ginidentitet med de friske citrusnoter og den krydrede smagsprofil, brug af vindruebase og anvendelse af regnvand til at fortynde destillatet.
Selvom Australiens ginhistorie endnu er ganske kort, er der sket meget siden Bill Larks sejr over myndighederne i 1992. Vigtigst af alt har de australske ginproducenter formået at lade sig inspirere af landets unikke flora og skabe ginner, der er som ingen andre ginner i verden. Udført med australiernes vanlige, varme humor.

Og selvom kendte brands som Gordon’s Gin, Tanqueray Gin og Bombay Sapphire Gin fortsat er altdominerende i Australien, finder flere og flere lokale ginner frem til vinbutikkernes hylder. Tager man på roadtrip rundt i Australien kan man derfor gøre mange interessante ginfund i selv de mest mainstream vinbutikker. Lad dette være en opfordring.

The Aussie Way. Photo by Michael Sperling.
Road trip syd for Perth i Vestaustralien. Photo by Michael Sperling.

Kom og smag de australske dråber

Den 9 august 2018 skal vi en tur Down Under, når En Verden af Gin byder på højdepunkter fra sin to måneder lange ginekspedition til Australien.
Aftenen byder blandt andet på Gin & Tonics, foredrag og gin fra seks australske destillerier, hvor flere af dem er nævnt i artiklen ovenfor. Læs mere ginsmagningen og tilmeld dig her. Jeg håber, vi ses.

7 Comments on “The Aussie Way

  1. Pingback: Anmeldelse: The Melbourne Gin Company | En Verden af Gin

  2. Pingback: Årets bedste ginner – 2017 – En Verden af Gin

  3. Pingback: Anmeldelse: Four Pillars Bloody Shiraz Gin – En Verden af Gin

  4. Pingback: Finger lime Gin & Tonic

  5. Pingback: Anmeldelse: The Melbourne Gin Company Single Shot Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: