Anmeldelse: Beefeater London Dry Gin

Den moderne ginbølges introduktion af nye botanicals og produktionsmetoder får ikke Beefeater Gin til at ryste i bukserne. Den 150 år gamle gingigant er nemlig stadig aldeles relevant og til stor inspiration som benchmark for nytilkomne ginbrands.

Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Beefeater er en ikonisk og legendarisk ginproducent, der har produceret gin i London i over 150 år.
For den nette sum af 400 pund opkøbte Beefeaters grundlægger, James Burrough, i 1863 Chelsea Distillery – et destilleri i det sydlige London, etableret af John Taylor & Son i 1820, som havde specialiseret sig i redestillering af alkohol til produktion af gin og likører.
James Burrough omdøbte firmaet til ‘James Burrough, Distiller and Importer of Foreign Liqueurs’ og gik i gang med arbejdet. Han var netop hjemvendt fra Toronto, Canada, hvor han i en årrække havde arbejdet som farmaceut – et håndværk der dengang inkluderede redestillering af alkohol med bl.a. urter, blomster og rødder til alskens medicin og miksturer. Netop arbejdet med redestillering så James Burrough et stort potentielle i i hjemlandets hovedstad, London.

Frem til sin død i 1897 udviklede James Burrough med varierende success et utal af ginner og likører, heriblandt Ye Old Chelsea Gin og James Burrough London Dry Gin. Den verdenskendte Beefeater London Dry Gin stammer fra omkring 1876, og er opkaldt efter Tower of Londons ceremonielle vogtere, Yeoman Warders, der i daglig tale går under navnet Beefeaters.
Under sønnen Eric Burroughs supervision flyttede destilleriet til 26 Hutton Road, Lambeth i 1908, og 50 år senere i 1958 videre til den nuværende adresse, 20 Montford Place, i Kennington, London.

Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Billede: Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.

Beefeater Gin har haft en enorm betydning for ginkategorien igennem mange år. Med lanceringer som Beefeater Crown Jewel fra 1993 (udgået af produktion i 2009 og genindført i begrænset antal i 2015), Beefeater 24 fra 2008 og Beefeater Burrough’s Reserve Oak Rested Gin fra 2013 har den erfarne ginproducent med Master Distiller Desmond Payne (afbilledet til højre) ved roret vist, at Beefeater Gin ingenlunde er ved at overlade markedet til de mange nyankomne aktører i ginkategorien. Beefeater Distillery åbnede tilmed ginmuseet ‘Beefeater Gin Distillery: Home of Gin’ i foråret 2014, der bestemt er et besøg værd, hvis man befinder sig på de kanter.

Master Distiller hos Beefeater Gin, Desmond Payne, og Beefeater Distillery i Kennington, London. Photos by Michael Sperling.Billede: Master Distiller hos Beefeater Gin, Desmond Payne, og Beefeater Distillery i Kennington, London. Photos by Michael Sperling.

Sammen med brands som Tanqueray Gin, Finsbury Gin, Plymouth Gin, Bombay Gin og Gordon’s Gin er Beefeater Gin i fint selskab som ‘the grand old men of gin’, der ikke bare er nogle af de bedst sælgende ginner i verden, men også har været definerende for den citrusprægede London Dry Gin-stil, såvel som for hele ginkategorien som spiritus: fortrinsvis tilsmagt med enebær. Netop derfor skæver nytilkomne ginbrands ofte til især Beefeater Gin, når de designer deres smagsprofil. En benchmark gin man måler sig op imod, både når det gælder smagsprofil, kvalitet og volumen.

Beefeater Gins klassiske London Dry Gin-smag kommer fra ni traditionelle ginbotanicals: enebær, kvanrod, kvanfrø, korianderfrø, lakridsrod, mandler, orrisrod, tørret appelsinskal og citronskal. Alle ni botanicals lægges i blød i neutral alkohol fra korn på 96% vol. i 24 timer, og herefter redestilleres i Kennington-destilleriets imponerende 5000-liter store kobberdestillatorer. Alt sammen fulgt tæt af Desmond Payne og hans team af destillatører.
Det færdige gindestillat bliver efterfølgende transporteret med lastbiler fra London til Skotland, hvor det bliver fortyndet med skotsk kildevand, tappet og flasket.

Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Billede: Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

I næsen er Beefeater Gin klassisk med sprød fyrrenål i front, efterfulgt af frisk citron og let krydret korianderfrø.

I munden er enebærrets fyrrenål helt i front fra start til slut. Under den dominerende enebær, finder man noter af først og fremmest citrus, og dernæst rødder og urter. Især kvanrod, koriander og citronskal er de bærende smagskomponenter sammen med enebær i denne klassiske London Dry Gin.
Beefeater Gin er knap så kraftig i smagen som andre klassiske London Dry Ginner på markedet. Direkte sammenlignet virker Beefeater Gin desværre en anelse vandet og knap så kraftig i smagen end mange andre ginner. Det er lidt synd, for Beefeater Gin har faktisk meget godt at byde på.

Beefeater Gin & Tonic

Ginnens klassiske London Dry Gin-stil med noter af enebær, citron og koriander helt i front gør Beefeater Gin utrolig alsidig, når det kommer til Gin & Tonics. Man går aldrig galt i byen med et mix med Fever-Tree Tonic og en citronskive eller citronskal, men ved at pynte drinken med en skive appelsin og en skive citron kommer Beefeater Gins flotte frugtige citrusnoter helt frem i glasset.

Gå heller ikke glip af et mix med Beefeater Gin, Fever-Tree Mediterranean Tonic, rosmarin og citronskive, eller Beefeater Gin, Gents Tonic og citronskal. Det er tørt, sprødt og dejligt forfriskende.

Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Billede: Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

I en tid hvor ginkategorien er præget af nye aktører, der nærmest falder over hinanden i et forsøg på at skille sig ud fra mængden ved hjælp af eksotiske ingredienser, innovative produktionsmetoder og fantasifulde baggrundshistorier, er der en tendens til at se skævt til ginnens ‘grand old men’. Faktum er, at ginbrands som Beefeater Gin har været definerende for ginnen som spiritus, og været med til at sikre en høj standard, når det kommer til kvalitet.

Beefeater Gins klassiske smag med fremtrædende fyrrenål, citrus, koriander og rødder kan virke en anelse umoderne og kedelig i en tid, hvor baobab, tang og kaktus har sneget sig ind som nøglebotanicals i de nye ginners ingredienslister. Det betyder ikke, at Beefeater Gin ikke er god gin. Vi har bare været der før, og i disse år har vi brug for lidt eventyr i glasset. Beefeater Gin er et fyrtårn i den moderne ginbølge, og lur mig, om ikke vi vender tilbage til de gode, gamle, klassiske ginner som Beefeater Gin, når vi har fyldt os så rigeligt med tang og kaktus om et par år. Dér og først dér, kan vi igen sætte pris på Beefeaters særegne og betydning for ginkategorien.

Flasken til denne anmeldelse er venligst doneret af Beefeater Gins globale ejer og distributør, Pernod Ricard.

3 Comments on “Anmeldelse: Beefeater London Dry Gin

  1. Pingback: 5 festlige Gin & Tonics til nytår – En Verden af Gin

  2. Pingback: Den bedste tonic til din gin – En Verden af Gin

  3. Pingback: Anmeldelse: Fragrant Harbour Gin – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: