Anmeldelse: Four Pillars Sticky Carpet Gin

Four Pillars Sticky Carpet Gin. Photo by Michael Sperling.

De fleste kender formentlig fornemmelsen af at klistre fast til gulvet i en bar. Men det er nok de færreste, der vil finde anden inspiration end gulvvask i den oplevelse. Heldigvis har vi australske Four Pillars Gin, der åbenbart kan se muligheder i selv de mest tvivlsomme situationer.

“A tribute to Australia’s great hotels and their front bars, the carpets sticky with beer and thick with stories.” Sådan lyder den maleriske tagline til australske Four Pillars’ eksklusive ginkreation til det nyrenoverede Hotel Esplanade i St. Kilda i Melbourne. Og lad der ikke være nogen tvivl; Four Pillars Sticky Carpet Gin er alt andet end en traditionel gin.

Four Pillars blev grundlagt i 2012 af Cameron MacKenzie, Stuart Gregor og Matt Jones. Først med ideen om at producere en tonicvand, men de tre venner kom hurtigt på andre tanker, og kastede sig heldigvis over produktionen af gin i stedet for – en ægte australsk dry gin med masser af lokalt præg.

Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.
Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.
Cameron MacKenzie, master distiller og medejer, Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.
Master Distiller og medgrundlægger af Four Pillars Distillery, Cameron MacKenzie. Photo by Michael Sperling.
Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.
Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

Deres første gin, Four Pillars Rare Dry Gin, er en appelsinsaftig, frisk og ret krydret sag med masser af fyrrenål, anis, krydret kanel, citrusvarme fra korianderfrø, sødme og friskhed fra appelsiner og en ret distinkt pebervarme. Fra lokalområdet benyttes friske hele appelsiner, tasmanske peberbærblade og lemon myrtle. De er alle tre ginnens australske nøglebotanicals, som er med til at give ginnen et lokalt, australsk præg. De friske appelsiner er fra Melbourne-området, og er ifølge Master Distiller og medgrundlægger Cameron MacKenzie langt mere aromatiske end appelsiner fra andre dele af verden. De tasmanske peberbærblade skaber en stor varme i smagen, og lemon myrtle, et australsk citrusblad, anvendes som substitut for den traditionelle citronskal.

The Espy på Esplanaden i St. Kilda. Photo by Michael Sperling.
The Espy på Esplanaden i St. Kilda. Photo by Michael Sperling.

Siden lanceringen af Four Pillars Rare Dry Gin i december 2013 er Four Pillars Distillery vokset betydeligt – både hvad angår størrelse og sortiment. Destilleriet har introduceret en række nye ginner, blandt andet den alkoholrige Four Pillars Navy Strength Gin, den kraftigt krydrede Four Pillars Spiced Negroni Gin og den eminente Four Pillars Bloody Shiraz Gin, hvor senhøstede shirazdruer er macereret i gin i otte uger. Men der har også været tid til forskellige samarbejder med andre aktører. Fx svenske Hernö Gin om ginnen Dry Island Gin og den asiatiske restaurant Kisumé i Melbourne om Pure Kisumé Gin.
Og det er her, Four Pillars’ eksklusive gin, Four Pillars Sticky Carpet Gin, kommer ind i billedet. Den er eksklusiv, fordi der kun er produceret meget få flasker af den, men også fordi, den kun bliver serveret hos det nyrenoverede Hotel Esplanade ved strandpromenaden i St. Kilda i Melbourne.

Hotel Esplanade, der blandt de lokale går under navnet The Espy, har i årtier været spillested for en lang række lokale såvel som internationale musiknavne. Efter længere tids renovering genopstod The Espy i 2018, og huser i dag en kantonesisk restaurant, et podcaststudie og high-end cocktailbaren Mya Tiger – og det er her, man kan finde Sticky Carpet Gin.

Four Pillars Sticky Carpet Gin. Photo by Michael Sperling.
Four Pillars Sticky Carpet Gin. Photo by Michael Sperling.

And now to the gin

Som sagt i indledningen, er der ikke tale om en helt almindelig gin. Men hvordan kan den være andet, når den er inspireret af det klistrede gulv på en bar?

Utallige besøg på The Espy op gennem 80’erne og 90’erne har givet inspiration til opskriften på Four Pillars Sticky Carpet Gin. Ingredienslisten lyder sikre barhits som mørk stout fra Watt’s River Brewery (lokaliseret kun få hundrede meter fra Four Pillars Distillery i Healesville) men også mere traditionelle giningredienser som enebær, korianderfrø, citronskal, orrisrod, honning, ristet byg, cassiabark, peber, Cascade humle, og ingefær. Tappet i den klassisk Four Pillars-flaske på 45,8% vol.

Tasting notes

Smagsmæssigt er Four Pillars Sticky Carpet Gin ganske atypisk for både Four Pillars og for den typiske australske friske og krydrede ginstil. Sticky Carpet er mørkere, dybere og mere kompakt end andre australske ginner jeg har haft fornøjelsen af.

I næsen får man en let aromatisk enebær, humlet citrus, honning og ganske let kanel.

I smagen er Sticky Carpet vendt lidt på hovedet i forhold til mange andre ginner. Først bliver man ramt at en let varme fra både peber og ingefær sammen med alkoholburnen. Herefter åbner smagen op til fyldig humle, fed fyrrenål, tydelig honning og en citruskrydret korianderfrø, med en lidt udefinérbar citrus hængende efter.
Eftersmagen er ret kort med let krydret fyrrenål og peber.

Four Pillars Sticky Carpet Gin & Tonic. Photo by Michael Sperling.
Four Pillars Sticky Carpet Gin & Tonic. Photo by Michael Sperling.

Four Pillars Sticky Carpet Gin & Tonic

Med den ret dybe og mørke Sticky Carpet kan man gå to veje, når det kommer til Gin & Tonics: friske den op med citrus eller dreje den i en mere sommerlig retning.

Den sommerlige er klart min favorit. Her mikser jeg Sticky Carpet med Fever-Tree Indian Tonic og pynter med 3-4 skiveskårede jordbær samt en skive citron. De solmodne jordbær er et perfekt match med ginnens honningnoter. En version pyntet med både jordbær, citron og myntekvist er i øvrigt også stærkt mundvandsdrivende.

Den friske citrusversion af Sticky Carpet Gin & Tonic skal mikses med Fever-Tree Indian Tonic og pyntes med to tyndt skårede økologisk grapefrugtbåde. Grapefrugtens skal og kød står nemlig ret godt til ginnens humle.

Four Pillars Gins. Photo by Michael Sperling.
Four Pillars Gins. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at Four Pillars står højt på min liste over de mest interessante ginproducenter i verden. Sådan har det været, siden jeg smagte Four Pillars Rare Dry Gin på en bar i London i december 2013 – blot en uge efter de frigav den i Melbourne. Siden har jeg fulgt dem tæt.

Under min gintur til Australien i 2017, havde jeg fornøjelsen af at besøge Four Pillars Distillery i Healesville i Yarra Valley og tilmed bo kun få meter fra renoveringen af Hotel Esplanade ved strandpromenaden i St. Kilda (læs mere om min tur her). Og førstnævnte var uden tvivl det ginmæssige højdepunkt på min rundrejse.

Derfor kribler det også i smagsløgene, hver gang jeg finder en af disse special editions fra Four Pillars. Deres legesyge og humoristiske tilgang til gin kombineret med den friske og krydrede ginstil i Australien gør det altid til en interessant oplevelse at åbne en ny kreation fra Four Pillars.

Four Pillars Sticky Carpet Gin kan som sagt kun fås hos Hotel Esplanade i St. Kilda i Melbourne. Men hvis du befinder dig på de kanter, kan jeg klart anbefale cocktailen “500 days of summer” i baren stueetagen på Hotel Esplanade – og prøv om ikke du kan overtale bartenderen til at servere lidt Sticky Carpet Gin neat som en sidevogn.

The Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.
The Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

One Comment on “Anmeldelse: Four Pillars Sticky Carpet Gin

  1. Pingback: Årets bedste ginner -2019

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: