Confessions of a non-collector

Hernö High Coast Terroir Gin vintage 2016, 2017, 2018. Photo by Michael Sperling.

Jeg har i alle mine år som omrejsende gin explorer hårdnakket insisteret på, at jeg ikke er en samler af gin. Da min interesse tog fart for godt ti år siden, var det med en mission om at finde fem gode ginner til hjemmebaren. I dag er det ikke svært at finde fem gode ginner. Det svære er at bestemme sig for, hvilke fem ginner man skal vælge. Af samme årsag indeholder ginsskabet i skrivende stund 142 ginner.

En helt rutinemæssig hovedrengøring af ginskabet førte til genopdagelsen af adskillige henstillede ginperler, der de seneste ti år har akkumuleret sig. Disse fremragende pragteksemplarer af helt særlige ginner fortjener en bedre skæbne end bagerste række i min ginskab.

Hernö High Coast Terroir Gin vintage 2016, 2017, 2018. Photo by Michael Sperling.
Hernö High Coast Terroir Gin vintage 2016, 2017, 2018. Photo by Michael Sperling.

Hernö High Coast Terroir Gins

Siden 2016 har Jon Hillgren og Hernö Gin produceret en helt særlig gin i forbindelse med sine årlige bartenderkonkurrencer Hernö Gin Cocktail Awards. Alle årgange er forskellige og alle er udelukkende tilsmagt med botanicals plukket i de smukke omgivelser i Höga Kusten, lidt nord for Hernö Gin Distillery ved Härnösand. Alle tre vintages er lavet i yderst få eksemplarer (vintage 2016 i 212 flasker, vintage 2017 i 399 flasker og vintage 2018 i 1058 flasker), hvor en stor del af flaskerne blev anvendt under selve Hernö Gin Cocktail Awards.

Hernö High Coast Terroir Gin 2016

Botanicals: enebær, mjødurt, tyttebær og rønnebær.
Tasting notes: Græsset fyrrenål og en ret dominerende blomstersødme fra mjødurten.
Alkoholprocent: 45,5% vol.
Læs mere om Hernö Gin Cocktail Awards i 2016 her.

Hernö High Coast Terroir Gin 2017

Botanicals: Enebær, granskud, humle, lyng og rønnebær.
Tasting notes: Kraftig og fed fyrrenål, lette citrusnoter og mild lyng.
Alkoholprocent: 44,1% vol.
Læs mere om Hernö Gin Cocktail Awards i 2017 her.

Hernö High Coast Terroir Gin 2018

Botanicals: Enebær, granskud, hyldeblomst, rønnebær og ølmalt fra den lokale ølbrygger Lockeby.
Tasting notes: Sprød fyrrenål og let, floral sødme.
Alkoholprocent: 46,8% vol.
Læs mere om Hernö Gin Cocktail Awards i 2018 her.

Bombay Sapphire Laverstoke Mill Gin. Photo by Michael Sperling.
Bombay Sapphire Laverstoke Mill Gin. Photo by Michael Sperling.

Bombay Sapphire Laverstoke Mill Gin

For at markere åbningen af det nye Bombay-destilleri Laverstoke Mill nær Southampton i 2014 frigav Bombay Sapphire et meget begrænset antal Bombay Sapphire-karafler designet af Si med en helt særlig version af Bombay Sapphire Gin.
Den limiterede udgave hed Bombay Sapphire Gin Laverstoke Mill Limited Edition Bottle og blev tilsmagt med Bombay Sapphire Gins sædvanlige ti botanicals men nedvandet til en alkoholstyrke på 49% vol. frem for de sædvanlige 40% vol.

Bombay Sapphire Laverstoke Mill Limited Edition Bottle er en ekstravagant og eksklusiv gin, der på alle måder er alt for meget. Men det er lige præcis det, der gør den så særlig.

Tanqueray No. Ten. Photo by Michael Sperling.
Tanqueray No. Ten. Photo by Michael Sperling.

Tanqueray No. Ten

Tanquerays flagskibsgin Tanqueray No. Ten har eksisteret siden år 2000. Op gennem 00’erne var det den absolutte luksusgin, når man virkelig skulle have fat i noget særligt. Dengang fandt man den typisk i lufthavnene, når man returnerede fra ferier. Og det var også dér, jeg købte denne flaske tilbage i 2009, da jeg returnerede fra en af mine utallige turer til London.

I 2014 fik Tanqueray No. Ten ny indpakning. Den oprindelige mørkegrønne og kantede art deco-flaske blev opdateret med et mere tidssvarende udseende. Og det var helt, som det skulle være. Men jeg har altså en forkærlighed for den gamle flaske. For mig er den gamle Tanqueray No. Ten-flaske stadigvæk indbegrebet af den luksuriøse gin. Den er hverken sjælden eller dyr, den er bare smuk. Og det er helt sikkert derfor, jeg har gemt denne flaske.

Læs mere om Tanqueray No. Ten her.

Monkey 47 Distiller's Cut 2016. Photo by Michael Sperling.
Monkey 47 Distiller’s Cut 2016. Photo by Michael Sperling.

Monkey 47 Distiller’s Cut

Siden 2010 har tyske Monkey 47 hvert efterår frigivet deres limiterede udgave kaldet Monkey 47 Distiller’s Cut. Det er en gin, hvor destillatøren får frie hænder til at at lege videre med opskriften til Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin. Det kan enten være ved at forstærke en af ginnens 47 botanicals eller ved at tilføje et 48. botanical (det såkaldte species rara) til ginnen.

Monkey 47 Distiller’s Cut er vintage ginner, med stor variation fra år til år. Nogle vintage årgange har været lagret i lerkrukker andre har været mere almindelige i udtrykket. Men alle har de været frigivet i oplag på mellem 3000 og 4000 flasker og kostet omkring 650 kroner for de første vintage årgange til omkring 1300 kroner for de seneste årgange.

Jeg har ejet alle årgange siden 2012 (hvilket stadigvæk er min favorit blandt alle vintages). Desværre havde jeg ikke råd til at købe to flasker dengang, så jeg kunne gemme den ene. Men det har jeg gjort siden 2015.

På billedet ovenfor ser man Monkey 47 Distiller’s Cut 2016, der er den første vintage, hvor den oprindelige destillatør af Monkey 47, Christoph Keller, ikke var involveret. Årets species rare var ‘Abietes Melle’ – en lokal honning fra Schaberhofs egne bistader, udvundet af Heinz Schaber, der har avlet bier og honning hos Schaberhof siden 1968.
Honningen blev tilført ved den 36 timer lange macerationsperiode sammen med størstedelen af de 47 botanicals, der indgår i grundopskriften til den ordinære Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin.
Efter destillationen hvilede ginkoncentratet i tre måneder i lerkrukker.

Læs mere om Monkey 47 Distiller’s Cut vintage 2016 her.

Alle Monkey 47 Distiller’s Cut står for mig som noget ganske særligt. Og når 1. oktober nærmer sig, har jeg svært ved at sidde stille på stolen af bar spænding over, hvad Monkey 47 mon har fundet på i år.

Four Pillars Gins. Photo by Michael Sperling.
Four Pillars Gins. Photo by Michael Sperling.

Four Pillars Gins

Siden december 2013 har jeg haft en særlig beundring for australske Four Pillars. De laver verdensklasses gin, der formår at balancere mellem det unikke australske aftryk og det grundlæggende gin-DNA med stort enebærpræg.

Der findes vist ikke en udgivelse fra Four Pillars, jeg ikke har haft i ginskabet. Siden frigivelsen af deres første gin, Four Pillars Rare Dry Gin i starten af december 2013, er jeg gået målrettet efter at skaffe deres (efterhånden) mange forskellige ginner. Jeg tog sågar hele vejen til Melbourne i 2017 for at besøge deres destilleri og tilbringe en dag med destillatør og medejer Cameron MacKenzie.

Så der er en god grund til, at Four Pillars ginnerne efterhånden har akkumuleret sig i ginskabet. But there’s no such thing as too much of a good thing.

Four Pillars Sticky Carpet Gin

Seneste tilføjelse til Four Pillars ikke-samlingen er deres Sticky Carpet Gin, der er en hyldest til det legendariske Hotel Esplanade i St. Kilda i Melbourne. Taglinen er “A tribute to Australia’s great hotels and their front bars, the carpets sticky with beer and thick with stories.” Man kan se det for sig, ik?

Four Pillars Sticky Carpet Gin er tilsmagt med mørk stout fra Watt’s River i Yarra Valley (området hvor Four Pillars også opererer fra), enebær, korianderfrø, honning, ristet byg, cassiabark, grøn peber, orrisrod, Cascade humle, citronskal og ingefær.

Det er en helt særlig gin, der først skal åbnes ved en helt særlig lejlighed.

Four Pillars Sticky Carpet Gin. Photo by Michael Sperling.
Four Pillars Sticky Carpet Gin. Photo by Michael Sperling.

Jeg kommer aldrig til at indrømme at have en samling af gin, men der er ingen tvivl om, at jeg sætter høj pris på disse kronjuveler i min ikke-samling #notacollection #notacollector

Har du nogle ginner i skabet, du er særlig glad for? Lad os høre i kommentarfeltet nedenfor.

 

One Comment on “Confessions of a non-collector

  1. Oxley, som er meget blød, mild og lækker. Gin mare er bare min favorit, tillige med Hernøs blå, monkey 47 og så old english. Jeg har ryddet ud i alle gamle ginflasker, idet de jo mister en del af smagen efter noget tid, så jeg var nødsaget til at drikke dem færdige😥😁 Nu er jeg på jagt efter nye spændende gins, så tak for dine artikler og vinsmagninger 😉

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: