På urtejagt i Ådalen

Njord Gin Club er tilbage på årets Northside Festival. Og i år har de lavet en helt særlig Njord Northside Gin med ingredienser plukket i Ådalen, hvor festivalen afholdes den 6. – 8. juni.

I disse gyldne år for gin ser man flere og flere ginproducenter, som udvikler gin med et stærkt tilhørsforhold til lokalmiljøet. Mindst 41 af de nuværende 153 danske ginner på markedet benytter sig i større eller mindre grad af ingredienser, der forankrer ginnen til en bestemt lokation. Det gælder fx Isle of Møn Gin, hvor samtlige ingredienser til ginnen er plukket på Møn. Resultatet er en urtet og let krydret gin med enebær, strand-trehage, gråbynke, sødskærm og kridt fra Møns Klint blandt ginnens i alt elleve ingredienser.
Et andet eksempel er Njord Gin Distillery i Aarhus. Her har Lars Toke Graugaard og Troels Præst Andersen siden etableringen i 2014 arbejdet indgående med håndplukkede, lokale botanicals i arbejdet med udviklingen af deres ginner. Det har bragt dem til områder som Hejsager Strand i Sønderjylland efter birkesaft, til Hammershøj i Midtjylland efter havtorn, til Skjern Enge efter friske granskud og hæg, til Bornholm efter gul snerre, og hele vejen til Valencia i Spanien efter modne appelsiner til deres Njord Gin Sun & Citrus. Men mange af deres ingredienser finder de faktisk lokalt i Aarhus og omegn.

– Det er sjovt for os at benytte lokale ingredienser. Vi kan godt lide at komme ud i naturen og opdage nye sider og smage af det velkendte danske landskab, og give os selv nogle benspænd i form af naturtyper og lokationer. Og det giver sjove udfordringer, når vi udvikler gin. Og det giver gin med egen identitet, fortæller Troels Præst Andersen.

Njord Northside Gin Botanical Plukning. Photo by Michael Sperling.
Lars Toke Graugaard leder efter mjødurt mellem sivene. Photo by Michael Sperling.

Njord Gin var nogle af Danmarks første såkaldte ‘craft distillers’ med sans for lokal forankring inden for gin, da de lancerede deres første gin, Njord Gin Distilled Mother Nature, tilbage i 2014. I 2017 tog Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard springet fra at producere gin hos Brænderiet Enghaven ved Randers til at stå på egne ben. Det nye Njord Gin Distillery ligger i en tidligere pumpestation i Sydhavnen i Aarhus. Udstyret med en spritny 220-liters Müller Brennereianlagen-destillator og et nysgerrigt og kyndigt team omkring sig, er der for alvor sat skub i udviklingen af nye lokale smage og sammensætninger.

LÆS OGSÅ: Se alle de danske ginner her.

I årevis har jeg talt med Troels og Lars Toke om at tage med ud og plukke ingredienser til deres ginproduktion. Og pludselig byder chancen sig. Troels og Lars Toke skal udvikle en gin til årets Northside Festival, som er tilsmagt med ingredienser plukket i Ådalen – det område i Aarhus, hvor Northside Festival afholdes hvert år.

Biolog og naturformidler fra Naturhistorisk Museum Lars Brøndum med dagens mission: plukning af vandmynte, mjødurt og brøndkarse. Photo by Michael Sperling.
Biolog og naturformidler fra Naturhistorisk Museum Lars Brøndum med dagens mission: plukning af vandmynte, mjødurt og brøndkarse. Photo by Michael Sperling.

Til udviklingen af Njord Northside Gin er valget faldet på tre urter, der skal forankre ginnen til Ådalen. Sammen med biolog og naturformidler fra Naturhistorisk Museum Lars Brøndum, går vi på jagt langs Aarhus Ås østlige udspring ved Brabrand Sø. Dagens mission lyder på en kurv fuld af henholdsvis vandmynte, mjødurt og brøndkarse.

– Når vi går i gang med udviklingen af en ny gin, hvor friske, lokale urter indgår i produktionen, tager vi udgangspunkt i det praktisk mulige på årstiden, fortæller Lars Toke i bilen på vej til dagens destination for plukkearbejdet, og fortsætter.

– Vi får en fornemmelse af hvor smagen af en gin skal bevæge sig hen, når vi har suget indtryk ind fra et bestemt område. Landskab, mennesker og dufte osv. er med at danne det samlede indtryk, når vi sammen bliver enige om, hvilken retning ginnen skal bevæge sig.

I arbejdet med Njord Northside Gin er det specifikt Ådalen og selve festivalen, som udgør den primære inspiration.

– For os er Northside Festival lig med sommer, musik og god stemning. Og det er lige præcis det, som vandmyntens friskhed er med til at bidrage med i ginnen. Man kan nærmest sige, at vandmynten spiller leadguitar i smagen, mjødurten spiller bas, mens brøndkarsen er mere tilbagetrukket sammen med de øvrige ingredienser som bl.a. udgøres af enebær, ingefær og klementin, samt en let bas-sødme fra et delvist birkesaft-dilluteret bygmalt-destillat, fortæller Troels.

Lars Toke Graugaard samler vandmynte ved Brabrand Sø. Photo by Michael Sperling.
Lars Toke Graugaard samler vandmynte ved Brabrand Sø. Photo by Michael Sperling.

For det utrænede øje består det let sumpede område ved Brabrand Sø fortrinsvis af græs, mudder og siv. Men som naturformidler Lars Brøndum hurtigt demonstrerer, skal man kun få centimeter ned under områdets visne sivbund for at finde de alle friske urter. Herfra går jagten på vandmynte og mjødurt noget nemmere. Overalt anes de små, grønne urter, der for blot en time siden var total ukendte for mig. I takt med at bunkerne med nyplukkede urter langsomt vokser i de medbragte fletkurve, fyldes luften omkring os med en nærmest spearmint-agtig duft fra vandmyntens saftige blade og stængler. I lige præcis det øjeblik er det svært at forestille sig et mere perfekt sted at befinde sig på denne solbeskinnede forårsdag.

LÆS OGSÅ: Aarhus er Danmarks nye ginparadis.

For en byboer som mig, er det ret slående, hvor mange lækre råvarer man faktisk kan finde lige rundt om hjørnet. Ådalen og Aarhus Å ligger ikke mange minutters cykeltur fra Aarhus Midtby. Alligevel er der masser af brugbare urter at finde. Til ginproduktion såvel som til madlavning. Mulighederne synes uendelig, når man ubesværet samler ingredienser i det fri.

Naturformidler Lars Brøndum har dog særligt et godt råd, som alle bør huske på.

– Man skal holde sig fra at plukke urter langs stisystemerne. For her er urterne nemlig gødet af de lokale hunde.

Plukkeholdet leder efter vandmynte. Photo by Michael Sperling.
Plukkeholdet leder efter vandmynte. Photo by Michael Sperling.

Man kan rolig sige, at vi har haft heldet med os. Forårssolen har smilet til os hele dagen, og både vandmynten og mjødurten har vist sig i massevis. Men anderledes forholder det sig med brøndkarsen. Det lader ikke til, at brøndkarsen er til at finde i netop det område, vi befinder os i. Naturformidler Lars Brøndum lader sig dog ikke slå ud. Og man får hurtigt en fornemmelse af, at selvom vi måtte kigge langt efter brøndkarse denne dag, så er der jo ikke andet for, end at vi må forsøge os med et andet sted en anden dag. Sådan er det med naturen. For Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard er der intet nyt i at misse en af de ønskede ingredienser. Tydeligvis ikke.

– Vi finder det næste gang, siger Troels. Brøndkarsen findes derude et sted.

 

 

Du kan smage det endelige resultat, Njord Northside Gin, i Njord Gin Club i Northside Festivalens Food Court-området for enden af bakken mellem Green og Blue Stage. I år er Njord Gin Club dobbelt så stor som de tidligere år. Og som noget nyt byder baren også på fadlagerede cocktails  kombineret med ginclubbens traditionsrige festivalhygge.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: