Den store garniture-krig

Der er en verserende krig om, hvorvidt citron eller lime er den perfekte garniture i en Gin & Tonic. Ingen af delene. I stedet bør man til enhver tid tage udgangspunkt i ginnens ingredienser.

I flere år har det store spørgsmål været om, hvorvidt citron eller lime er den perfekte garniture i en gin og tonic. Der er efterhånden et nærmest religiøst forhold til spørgsmålet, hvor de involverede parter står meget stejlt på deres meninger. En ting er dog sikkert. At finde den perfekte garniture til en Gin & Tonic er langt mere kompliceret end som så.

På den ene side står de traditionelle og konservative folk, der hovedsagligt af historiske grunde mener, at citronskiven er den rigtige ledsager til en gin og tonic – der populært kaldes ’Ice & Slice’. Da Indien/Pakistan var en britisk koloni, blandede de britiske soldater det nødvendige kinin-pulver mod malaria, med gin og citron, for at tage den grimme, bitter smag. Deraf navnet Gin & Tonic, hvor ordet Tonic betyder eliksir.
Denne form er ren og frisk og bringer de citrusnoter, der ofte er i gin, frem i drinken. Varianter af ’Ice & Slice’ kan både være i form af citronskal eller som citronskive og citronbåd.

På den anden side står især de folk, der mener, at lime-frugtens bittersødme passer bedst til en gin og tonic. Denne version har de seneste år vundet indpas blandt passionerede gin-drikkere og på alverdens barer. Variationer tæller blandt andet anvendelsen af limeskal og kaffir limeblade som garniture.

Den spansk gin-tonic
Den spanske version af Gin & Tonic med den megen garniture. Foto: Todd Coleman.

Helt ude på overdrevet står de skøre spaniere, der gladelig smider hvad som helst ned i deres drinks. I Spanien serveres gin og tonic, kaldet gin-tonics, i store ballon-glas med hugget is-stykker, garneret med alt fra blomster og rødder til bær og kød (!). På den måde bliver drinken til et kunstværk uden lige, der kan tilpasses både festlige lejligheder og det udsøgte spanske tapas-køkken.

Trods den radikale tilgang til drinken har spanierne faktisk fat i noget af det rigtige. Citron og lime kan uden tvivl være fremragende i en gin og tonic, men garnituren kan være med at ændre drinken fuldstændig. Man kan fremhæve visse smagsnoter og nedtone andre. Derfor vil jeg til enhver tid mene, at man bør tage udgangspunkt i ingredienserne i den enkelte gin. Et godt eksempel er Beefeaters signatur-gin, Beefeater 24, der udover de klassiske ingredienser fra Beefeater Gin, indeholder grapefrugtskal, sencha the, kinesisk grøn the. En oplagt garniture vil derfor være en skive grapefrugt, der vil resultere i en sødere og mere frugtig gin og tonic end ved brug af fx en skive citron.

En nyklassiker indenfor alternativ garniture er agurken til Hendrick’s Gin, der benytter agurkevand som en ingrediens. Hendrick’s har fremhævet denne version af en gin og tonic i sin markedsføring, for at skille sig ud fra de øvrige gin på markedet. Men det er meget mere end et reklamestunt, for det ændrer fuldstændig smag og udseende, og gør drinken til en Hendrick’s Gin & Tonic.

Berkeley Square, basilikum og lime.
Berkeley Square Gin og Fever-Tree Tonic garneret med basilikum og limebåd.

Mulighederne bliver dermed mange. Prøv fx to skiver rødt æble til den skotske Caorunn, et par basilikumblade og en skive lime til Berkeley Square Gin (afbilledet til højre), en kvist timian til den skotske The Botanist Islay Gin, eller rosmarin til den spanske Gin Mare. Alle ingredienser der indgår i de enkelte gin.
Det kan også være på sin plads med alt fra et par enebær, lidt ingefær, citrongræs, kanelbark, anis osv. Listen er uendelig og i virkeligheden er der ingen rammer for hvad man kan garnere sin gin og tonic med, for mange gin indeholder alenlange ingredienslister. Bare se på en gin som Monkey 47, der indeholder hele 47 ingredienser.
Det viser den londonske gin-bar, The London Gin Club, med al tydelighed med deres nye gin-menu, Gindulgence, der byder på følgende kombinationer:

  • Monkey 47 Distillers Cut garneret med ugli citrusfrugten
  • No. 209 Gin garneret med bergamot
  • Bathtub Navy Strength garneret med bitter orangeskal
  • No. 3 Gin garneret med tørrede svinekødstrimler krydret med fennikel

Jeg vil til enhver tid anbefale at lægge sig op af de enkelte gins ingredienser. Men hvem ved, måske smager tørret kød godt i en gin og tonic.

Hvordan foretrækker du din gin og tonic? Har du fået nogle virkelig mærkelig kombinationer på en skummel bar i udlandet? Fortæl om det i kommentarfeltet nedenfor, og måske kaster jeg mig ud i det ved næstkommende lejlighed.

Sacred Gin med citrus
I Sacred Gin indgår skal fra citron, appelsin og grapefrugt.

3 Comments on “Den store garniture-krig

  1. Pingback: Anmeldelse: Gin Mare | En Verden af Gin

  2. Pingback: Anmeldelse: Sipsmith London Dry Gin | En Verden af Gin

  3. Orange Gin fra Copenhagen Distilleri garneret med en teske fuld orangemarmelade og en tørret appelsin skive, godt med is samt en god tonic. Fx. Fantimann. Det er himmelsk.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: