Rosmarin, timian, oliven og basilikum. Med Gin Mare har spanierne taget det bedste fra middelhavskøkkenet og proppet det i en super premium gin. Resultatet er intet mindre end en genistreg.
Ifølge den årlige rapport fra International Wine & Spirit Research (IWSR) var Spanien det tredje mest gin-drikkende land i 2011 (efter henholdsvis Filippinerne og USA). Og efter en ferie i Barcelona er der ikke længere tvivl om, at spanierne kan andet end at lave sangria. De laver også fremragende gin, og med Gin Mare kombineres spaniernes respekt for mad og råvarer med deres nyfundne kærlighed for gin og flamboyante gin-tonics.
Gin Mare – udtalt Gin Ma-ray – bliver produceret af det Giró Ribot ejede Destilerias MG i et lille nedlagt kapel i den catalanske fiskerby Vilanova i la Geltrú, kun 50 kilometer syd for Barcelona. Kapellet stod oprindelig ved stranden og blev anvendt af fiskere til at bede, inden de begav sig ud på de lange fisketure. I det 18. århundrede flyttede munkene kapellet længere ind mod byen til den grund Giró Ribot familien har ejet siden 1950.
Giró Ribot familien har produceret aromatiske frugtlikører (cordials) siden 1835 og har siden udvidet produktionen til også at omfatte brandy, whisky og senest med Gin Mare i 2008.
Gin Mare er en nyskabelse indenfor gin-kategorien. Med fokus på lokale råvarer har Gin Mare lade sig inspirere af middelhavskøkkenet og kombineret de seks traditionelle gin-ingredienser: enebær, korianderfrø, kardemomme, citronskal, appelsinskal og mandarinskal med de fire lokale middelhavs-ingredienser rosmarin, basilikum, timian og den lokale oliven sort Arbequina.
Alle ingredienser destilleres i seks forskellige ingrediensgrupper i en 250-liters specialdesignet destillator kaldet Florentine. Citrusskallerne udblødes (maceration) i et år før selve destillationen i 50 % vol. neutral alkohol fra byg for til sidst at blive destilleret. Alle destillater blandes til sidst omhyggeligt med neutral alkohol og renset vand (purified water) til den færdige Gin Mare.
Tasting notes
Den aromatiske enebær og rosmarin fanges øjeblikkelig i næsen. Begge er letgenkendelige og meget fremtrædende. Duften er kraftig, frisk og klar, og man er ikke et sekund i tvivl om, at der er tale om en noget usædvanlig gin.
Smagen er om mulig endnu kraftigere og aromatisk end duften. Rosmarin og timian dominerer smagsløgene i forsmagen. Enebærren er lidt mere afdæmpet. Herefter kommer varmen fra citrusskallerne og citrusmagen fra korianderfrøene. I den lange eftersmag ligger en behagelig og tydelig timian.
Gin Mare er utrolig kraftig i smagen, med en friskhed der minder om en mild mentol. Tankerne ledes straks i retning af gin som Sacred og Oxley, der begge er vakuum-destilleret, også selvom Gin Mare er destilleret i en traditionel kobbergryde destillator.
Selvom Gin Mare er meget behagelig i alkoholen (very smooth), gør den kraftige og intense smag den svær at drikke neat. Det kan anbefales at tilføje en lille smule vand, som man kender det fra whisky-smagning. Dette mildner alkoholen og tydeliggører alle nuancer i både næse og mund.
Gin Mare and Tonic
Gin Mares brug af middelhavsurter gør den svær at kombinere med langt de fleste tonicvand, der ofte er domineret af citrusnoter. Der er derfor behov for en anderledes tonic, der ikke overdøver ginnens sarte nuancer, og som formår at løsne op for ginnens kraftige og aromatiske smag. Til formålet har Destilerias MG selv udviklet den optimale tonicvand til Gin Mare, 1724 Tonic, hvis kinin er plukket i 1724 meters højde i Argentina.
Et glimrende alternativ til 1724 Tonic vil være den milde Q Tonic, der med sin diskrete sødme og manglende citrus, er det oplagte valg til en gin og tonic med Gin Mare. Dertil kan det anbefales at garnere med enten en rosmarin- eller timiankvist.
Konklusion
Med Gin Mare har spanierne begået en genistreg. Brugen af de lokale middelhavsurter adskiller ginnen fra alle andre produkter på markedet. Man kan sagtens forestille sig at drikke denne gin som en gin og tonic til det spanske tapasbord, i stedet for cava.
Opdateret efterskrift (maj 2014)
Gin Mare fandt endelig vej til Danmark i løbet af sommeren 2013. Den fås efterhånden hos langt de fleste specialiserede vin- og spirtusforhandlere. Og hvis din lokale forhandler endnu ikke har fået den på hylden, så må der vist være tale om en fejl.
Flasken der er anvendt til denne smagning, er dog hentet hjem efter en ferie i Barcelona til en pris på omkring € 36 (1-liters flaske). I Danmark kan man typisk købe en 700 ml. flaske for omkring 399 kroner.

Tonic 1724 er tilgængelig i Danmark, kan kontakte free Company.dk for Info om salgssteder.
Hej Marlene,
Rigtig godt at 1724 Tonic endelig er kommet til Danmark. Så må jeg hellere se om ikke jeg kan få fat i et par stykker.
De kan i øvrigt købe 1724 Tonic i Super Best i Hellerup.
Hvad er blandings forholde Gin + Tonic til hinanden
Den bedste måde at dosere din gin og tonic, er at hælde lidt tonic i din gin ad gangen. Indtil du finder det rigtige forhold.