Den perfekte negroni

Negroni med Four Pillars Rare Dry Gin, Dolin Rouge og Campari. Photo by Michael Sperling.Dette års sommer har været usædvanlig gavmild, og jeg har til fulde nydt solens varme og de medfølgende blomstrede og citrusfriske cocktails.
Nu bevæger vi os så småt ind i sensommeren, og når det kommer til cocktails, begiver jeg mig dermed ud i de lidt mere kraftige af slagsen. En klar favorit er den italienske Negroni, der for mig står som en af de sværeste cocktails at mestre. Jeg kæmper hver gang med den helt rigtige balance mellem negroni’ens tre komponenter: gin, Campari og sød vermouth. Lige dele af hver. For meget Campari gør cocktailen for bitter. For meget vermouth gør cocktailen for sød.

The Negroni Cocktail er en af de helt store klassikere indenfor gin cocktails. Den har oprindelse i Firenze i 1919 hos den daværende Caffé Cassoni. Her bestilte Grev Camillo Negroni angivelig en Americano ”with a bit more kick” (citat fra Diffordsguides The Bartender’s Bible to Gin). Fosco Scarselli bag bardisken i mødekom Camillo Negronis bestilling ved et tilføje gin til Americano’ens Vermouth Rosso og Campari. Samtidig udskiftede bartenderen Americano’ens sædvanlige citrongarnish ud med appelsin (meget klog mand).

Jeg har længe sagt, at det er de mest simple cocktails, der er de sværeste at mestre. Og det var med utallige fejlslagne negronis i bagagen, at dette gik op for mig. Hvad er det helt præcist, de gode bartendere gør anderledes end mig, tænkte jeg. Der er kun tre ingredienser, så hvor svært kan det være? Selvom jeg stadig går til cocktailbarerne for gode negronis, er jeg efterhånden blevet klogere på dét spørgsmål. For mig har løsningen været at fokusere på de små detaljer. Jeg piller nødigt ved forholdene mellem de tre komponenter, men når det kommer til garnish, bevæger jeg mig ofte ud i små twists på den oprindelige appelsin-garniture. Til denne negroni har jeg tilføjet et frisk laurbærblad for at give cocktailen en anelse mere krydderi.

Negroni med Four Pillars Rare Dry Gin, Dolin Rouge og Campari. Photo by Michael Sperling.

Ingredienser:

  • 1 del Four Pillars Rare Dry Gin
  • 1 del Dolin Vermouth Rouge
  • 1 del Campari
  • Appelsinskal
  • Frisk laurbærblad

Fremgangsmåde:

Lige dele Campari, gin og vermouth omrøres forsigtigt i en shaker, og hældes efterfølgende i et afkølet glas med isterninger. Vrid appelsinskallen let i overfladen af cocktailen, og garnér afslutningsvis med appelsinskallen og laurbærbladet. Væk laurbærbladets noter ved at nulre to blade mod hinanden i håndfladen.

Negroni med Four Pillars Rare Dry Gin, Dolin Rouge og Campari. Photo by Michael Sperling.Til en negroni foretrækker jeg en kraftig gin – også gerne navy strength – og denne gang har jeg kastet mig over den sublime australske Four Pillars Rare Dry Gin, hvor lokale ingredienser som tasmansk peberbærblade og backhousia citriodora (lemon myrtle) udgør nogle af ginnens ti botanicals. Ginnen er smagfuld og kraftig, og holder en alkoholprocent på 41,8.
Four Pillars Rare Dry Gin kan matche især Campari’ens meget bitre og mørke sødme, der især stammer fra citrusfrugten chinotto – der smagsmæssigt ligger tæt op ad Four Pillars’ lemon myrtle.
Det tredje komponent i min negroni er Dolins Vermouth Rouge, der med sin dybe sødme, fede tekstur og de let florale noter, er min foretrukne søde vermouth til de fleste cocktails.
Som garniture benytter jeg den traditionelle appelsinskal, der er vredet hen over glasset, så skallens bitre citrusolier frigives. Lidt utraditionelt har jeg tilføjet et frisk laurbærblad pga. dens kraftige og krydrede noter. Hvis jeg havde adgang til peberbærblade, havde dette været at foretrække som garnish frem for det friske laurbærblad.

Negroni med Four Pillars Rare Dry Gin, Dolin Rouge og Campari. Photo by Michael Sperling.

Som alternativ til Four Pillars Rare Dry Gin, kan jeg anbefale den svenske Hernö Navy Strength Gin og Martin Miller’s Gin Westbourne Strength. Og så kan jeg ikke forestille mig andet end, at den nye Geranium Gin 55° vil være et godt valg til en negroni – det skal i hvert fald prøves snart.

Når forholdene er helt rigtige, er en negroni fyldt med bitre og mørke citrusnoter, dyb sødme og let floral. Det er den ultimative sensommercocktail for mig.

5 Comments on “Den perfekte negroni

  1. Pingback: Anmeldelse: Four Pillars Rare Dry Gin | En Verden af Gin

  2. Pingback: Anmeldelse: Hernö Navy Strength Gin | En Verden af Gin

  3. Pingback: Årets bedste gins – 2016 | En Verden af Gin

  4. Pingback: The Aussie Way | En Verden af Gin

  5. Pingback: Anmeldelse: Hernö Sipping Gin #1.0 – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: