Årets bedste ginner – 2017

Best gins of 2017. Photos by Michael Sperling.

Intet nytår uden tilbageblik og favoritlister fra året der gik. Her kommer mine personlige ginfavoritter fra 2017.

Ginnens popularitet synes uden ende i disse år, og 2017 var ingen undtagelse. Et hav af nye ginner ramte i år de danske butikshylder, men modsat 2016, blev der faktisk lanceret flere virkelig gode produkter. Det gjaldt især for det danske marked, hvor flere nye destillerier dukkede op i løbet af året, og etablerede destillerier lancerede nye ginner.

Internationalt er der ligeledes sket en del. Som jeg selv kunne dokumentere efter to måneders rundrejse Down Under i starten af 2017, har Australien udviklet sig til et sandt ginparadis med nationalt særpræg og masser af selvtillid. Nogenlunde det samme er ved at ske i lande som Japan, Sydafrika, Italien og Brasilien, hvor flere interessante ginner er dukket op i løbet af 2017. Det er boomende ginmarkeder, og det kan bestemt ikke udelukkes, at jeg tager et nærmere kig på et par af de lande i løbet af 2018.

Årets mest interessante ginner

Der har altså været masser af ny gin i 2017, og enkelte af dem har bestemt fortjent at blive fremhævet. Her er mit bud på de fem mest interessante nylanceringer, der ramte de danske hylder i løbet af 2017:

Radius LAB Batch 18. Photo by Michael Sperling.Radius LAB Batch 18: Siden foråret 2017 har det nyetablerede Radius Distillery produceret lækker gin i det lille destilleri i Måløv på Sjælland. Den første tid er gået med at eksperimentere med destillation af en lang række botanicals, og indtil videre er det endt ud i de fire Radius Lab-ginner: Batch No 5, Batch No 10, Batch No 16 og Batch No 18 – en eksperimenterende serie med ginner, der meget vel kan ende med at blive en del af destilleriets fremtidige ginsortiment.
Sidstnævnte gin, Radius Lab Batch No. 18 er dér, hvor de efter min mening har ramt noget virkelig spændende. Med en opskrift der blandt andet inkluderer enebær, citronskal, rosenknopper, fennikel og Holsteiner Cox-æbler, er Batch No 18 en virkelig delikat og blød gin med flot balance mellem de lollandske æbler, den fede fyrrenål og friske citrus.

ELG Gin No. 4. Photo by Michael Sperling.ELG Gin No. 4: Det sjællandske destilleri Stone Grange (tidligere kaldet Den Ny Spritfabrik) i Fredensborg udvidede i 2017 deres nummererede ginserie med navy-ginnen ELG Gin No. 3 og den lille, violette sag, ELG Gin No. 4. Ligesom i de øvrige ginner i serien, er ELG Gin No. 4 tilsmagt med enebær, korianderfrø og gulerødder, der er destilleret hver for sig og til sidst blended til det endelig produkt (kaldet Fractional Distillation). Til ELG Gin No. 4 er man gået skridtet videre og tilføjet et ekstrakt af violette gulerødder, der har trukket i neutral alkohol. Resultatet er en enebærpræget gin med krydret citrus med hints af jord og rødder.
Master Distiller og ejer af Stone Grange, Henrik Elsner, mestre enkeltheden og det gode håndværk, og med ELG Gin No. 4 har han skabt en virkelig fræk gin, der opblandet med tonicvand giver den smukkeste lyserøde Gin & Tonic. En meget mere festlig gin, finder man ikke.

Le Gin de Christian Drouin Calvados Cask Finish. Photo by Michael Sperling.Le Gin de Christian Drouin Calvados Cask Finish: Begejstringen var enorm, da den nordfranske calvados- og cider-producent Christian Drouin frigav deres æblegin, Le Gin, tilbage i 2016. Ginnens otte botanicals: enebær, ingefær, madagascar vanilje, citron, kardemomme, kanel, mandler og rosenblade bliver destilleret hver for sig (kaldet Fractional Distillation) med en alkoholbase fra æblecider og til sidst blended til det endelige produkt.
Le Gin er alt, hvad man kan ønske sig af en æblegin. Alligevel havde Christian Drouin flere genistreger oppe i ærmet i 2017. I september frigav de nemlig den fadlagrede udgave, Le Gin de Christian Drouin Calvados Cask Finish Gin, hvor den oprindelige Le Gin har hvilet i ti måneder på tidligere calvados-fade. Englene synger og tårene triller, når man serverer denne rent med lidt is – meget gerne som ledsager til en friskbrygget kaffe eller nybagte pandekager med vaniljeis.

Nikka Coffey Gin. Photo by Michael Sperling.Nikka Coffey Gin: 2017 var i den grad et gennembrudsår for japansk gin. KI NO BI Kyoto Dry Gin startede ginfesten allerede i 2016, siden kom ginner som Ruko Gin (lavet i Osaka), KOON Japanese Gin (lavet i Nagano) og senest Nikka Coffey Gin (lavet i Tokyo) til. Fælles for dem alle er de meget eksotiske ingredienslister – i hvert fald for de danske smagsløg. Indtil videre peger de japanske ginner i den citrusfriske eller blomstrede retning – og flere af dem anvender forskellige former for teblade som botanical.
Det verdenberømte Nikka Whiskys frigivelse af Nikka Coffey Gin i sommeren 2017 har gjort et særligt stort indtryk på mig. Udover mere traditionelle ginbotanicals byder ginnens elleve botanicals blandt andet på yuzufrugt, sansho peber, kabosu, amanatsu og shequasar. Jeg ved ikke, hvad halvdelen af det er, men jeg ved, at det smager rasende godt i en gin.
Nikka Coffey Gin er en citrusfrisk, nærmest citrussyrlig, gin med mentolfrisk citron, bitter orange, peber og frisk fyrrenål. Det er en højst usædvanlig gin og på alle måder anbefalelsesværdig.

Mosgaard Red Love Gin. Photo by Michael Sperling.Mosgaard Red Love Gin: Det fynske whiskydestilleri er heldigvis ikke færdig med at lege med gin. I 2016 lancerede Mosgaard Whisky deres tre første ginner: Mosgaard Dry Gin, Mosgaard Tangerine Gin og Mosgaard Oak Aged Cask Gin. I 2017 fulgte de op med endnu to ginner, hvor den ene, Mosgaard Red Love Gin, i den grad er en forfriskende tilføjelse til den danske ginscene. Red Love Gin er tilsmagt med lakridsrod, korianderfrø, anis, nelliker, rosenpeber, lime, citron og appelsin, og så er den blevet fortyndet ned til den endelige alkoholstyrke på 40% vol. med en frisk, syrlig og sødmefuld most af æblesorten Red Love (deraf ginnens navn). Æblemosten bliver sødet med økologisk rørsukker og Madagascar vanilje, og tilføjer ikke bare smag og duft til ginnen, men også dets rødlige farve. En æblegin lige efter mit hjerte. Læs min anmeldelse af Mosgaard Red Love Gin her.

Honorable mentions – som du bliver nødt til at smage snart:

Mosgaard Double Juniper GinGin: Dobbelt op på enebærskønhed fra det fynske destilleri – en gin der virkelig forkæler enebærfolket.
Copenhagen Oak Gin: Det københavnske destilleris leg med gin i sherryfade er en fryd for smagsløgene.
Marstal Gin: En lille dansk ginperle, der trods en meget traditionel ginopskrift har formået at lave en virkelig blød og rund gin med flot balance mellem enebær og korianderfrø.

Ovenstående liste er som alle andre toplister håbløst subjektiv, og der er mange flere ginner, der kunne fremhæves. Det vil jeg råde bod på i løbet af 2018.
Del endelig dine favoritginner fra 2017 i kommentarfeltet nedenfor – for jeg har med sikkerhed misset et par stykker i løbet af året.


Kom og smag ‘Årets bedste ginner – 2017’ (UDSOLGT)

Den 11. januar disker jeg op med alle fem ginner, så du kan smage mine ginfavoritter fra 2017. Smagningen finder sted, torsdag den 11. januar kl. 19.00, på restaurant Bøf, Dronningens Tværgade 22.
Vi smager seks ginner i alt: årets fem bedste ginner + en gin fra en af mine mange ginrejser i 2017. Vi slutter som altid aftenen af med en Gin & Tonic på en af aftenens ginner. Prisen er 275 kroner per billet (plus Billetto-gebyr), og grundet den begrænsede mængde gin, er der kun 25 pladser til salg.
Billetter kan købes her: https://billetto.dk/en/e/ginsmagning-arets-bedste-ginner-fra-2017-tickets-237051

5 Comments on “Årets bedste ginner – 2017

  1. Pingback: Ginsmagning – Årets bedste ginner 2017 – En Verden af Gin

  2. Pingback: Verdenspremiere på ny Radius Lab Gin – En Verden af Gin

  3. Pingback: Radius Distillery | DrinksMeister - Drinks & Cocktails, Drinksopskrifter, Rom, Gin, Vodka, Tequila

  4. Pingback: Copenhagen Gin Walk returns! – En Verden af Gin

  5. Pingback: Årets bedste ginner – 2018 – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: