Anmeldelse: Frederiksberg Dry Gin

En stor skikkelse på den danske ginscene har etableret eget mikrodestilleri på Frederiksberg ved København og skabt en gin med et lille, lokalt, frederiksbergsk twist inspireret af bydelens grønne oaser.

Frederiksberg Dry Gin. Photo by Michael Sperling.De seneste års eksplosive vækst i lokale mikrodestillerier er endelig kommet til den københavnske kommune Frederiksberg. Det nye Frederiksberg Destilleri joiner dermed hovedstadens to andre  ginproducerende destillerier (anno sommeren 2018): Copenhagen Distillery ved Kløvermarken på Amager og Empirical Spirits på Refshaleøen.

Det er den lokalkendte ginentusiast Henrik Hammer, der har taget initiativ til Frederiksberg Destilleri. Hvis navnet Henrik Hammer lyder bekendt, kan det meget vel være fordi, selv samme mand i 2009 skabte den højtelskede Geranium Gin og den historiske Old English Gin i 2012. Så det er ikke hvem som helst, der har bragt ginproduktionen helt ind i hjertet af Frederiksberg; helt ind på Frederiksberg Rådhus, faktisk.

LÆS OGSÅ: Se listen over alle de danske ginproducenter og deres ginner

Da Henrik Hammer i 2009 skabte både Geranium Gin og Old English Gin (og Klelund Premium Dry Gin i 2015) var det med en dyb respekt for ginnens regel nummer ét: gin skal fortrinsvist være tilsmagt med enebær. Så længe dén regel bliver overholdt, kan der leges lige så tosset, man vil. I Henriks Geranium Gin sætter de blomstrede geraniumblade et stort præg på den ellers så citrusfriske smag; og i vanlig old tom-stil er det søde element markant i den kardemomme-krydrede Old English Gin.

henrikhammerFrederiksberg Rådhus. Photo by Michael Sperling.Billeder: Henrik Hammer. Nederst: Frederiksberg Rådhus. Photo by Michael Sperling.

Med Frederiksberg Dry Gin er Henrik Hammer nu tilbage i samme spor med en solid, enebær-præget London Dry Gin – men denne gang med et lille, lokalt, frederiksbergsk twist inspireret af bydelens grønne oaser.

Ginnen produceres under interimistiske forhold under Frederiksberg Rådhus. Lokalerne deler Frederiksberg Destilleri med Frederiksberg Bryghus og restaurant Belis. Her har Henrik Hammer og hans husdestillatør Kristian Kramp siden sommeren 2017 destilleret ultra small batch gin og akvavit på først en 3-liters alembic kobberdestillator opvarmet på en helt almindelig kogeplade. I maj 2018 opskalerede de produktionen til en 30-liters portugisisk kobberdestillator.

Den 3-liters destillator hos Frederiksberg Destilleri. Photo by Michael Sperling.Billede: Den 3-liters destillator hos Frederiksberg Destilleri. Photo by Michael Sperling.

Frederiksberg Dry Gin er tilsmagt med syv botanicals: enebær, korianderfrø, skrællen af pink grapefrugt, vild kvanrod, lakridsrod, friske lavendelblomster fra Landbohøjskolens have, og agern fra de store, flotte egetræer i Frederiksberg Have. De syv botanicals bliver destilleret hver for sig i den lille destillator og til sidst blended sammen og nedvandet til den endelige alkoholstyrke på 44% vol.

Tasting notes

Ved første kontakt synes Frederiksberg Dry Gin som en typisk Dry Gin i duften. Næsen er fyldt af krydret enebær og citrus, og det tager lidt tid, før ginnens svage, florale noter kommer frem.

Teksturen er blød og let cremet, nærmest olieret, og smagen er først og fremmest enebærkrydret med korianderfrø og sprød citrus umiddelbart efter. Svage noter af blomst, nød og rod afløses i eftersmagen af en mild sødme fra enebær og lakridsrod.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Copenhagen Dry Gin

Frederiksberg Dry Gin & Tonic

Når det kommer til anvendelsen af Frederiksberg Dry Gin, anbefaler Henrik Hammer selv at mikse med den angosturabark-krydrede Fever-Tree Aromatic Tonic med enten skal eller en skive fra en grapefrugt. Og det giver rigtig god mening. Grapefrugt er bare utrolig velegnet som garniture i gintonics – i langt de fleste tilfælde. Jeg vil til enhver tid vælge grapefrugt frem for citron til en gintonic.

Ønsker du at fremhæve ginnens svage blomsternoter, vil jeg anbefale et miks med Fever-Tree Indian Tonic og appelsinskal. Der er mange blomsternoter at finde i appelsinskal – primært rosennoter – men det går alligevel ret godt til Frederiksberg Dry Gin.

Er man så priviligeret at have adgang til frisk lavendel, kan jeg varmt anbefale at mikse Frederiksberg Dry Gin med Fever-Tree Elderflower Tonic, pyntet med en lavendelkvist. Det er vildt blomstret, men det fungerer fortryllende godt.

Frederiksberg Dry Gin. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

I en tid hvor nytilkomne ginproducenter synes at gå mere op i at skille sig ud fra mængden end at lave enebærtilsmagt spiritus, er det en fornøjelse at se, at Henrik Hammer holder fast i sit mantra om at lave ordentlig gin, der rent faktisk smager af enebær. Det er simpelthen så vigtig med folk som Henrik, der viser vejen og viljen, så hele ginkategorien ikke undergraves af forskellige varianter af tilsmagt vodka i forklædning som gin.

Frederiksberg Dry Gin er på mange måder en straight-up, no-nonsens gin. Enkel og ligetil. Når det kommer til det lokale præg i Frederiksberg Dry Gin, kunne man godt ønske sig, at det frederiksbergske udtryk fik noget mere plads. De lokale botanicals er meget underspillet i smagen, så langt de fleste forbrugere vil formentlig overhoved ikke opdage tilstedeværelsen af hverken lavendel og agern i ginnen. Det er noter, der er forbeholdt kendere og ginnørder som undertegnet, der nørder sig ned i detaljen. Det er faktisk lidt ærgerligt, for jeg er ret sikker på, at mange flere vil forelske sig Henrik Hammers lille, lokale ginperle, hvis bare lavendelen var en anelse mere tydelig. Præcis som de har gjorde det med Geranium Gin.

Flasken til denne anmeldelse er købt hos Juuls Vin & Spiritus på Frederiksberg.

One Comment on “Anmeldelse: Frederiksberg Dry Gin

  1. Pingback: De danske ginproducenter – En Verden af Gin

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: