Den bedste tonic til din gin

Gin Mare and Tonic. Photo by Michael Sperling.

Tonicvanden udgør 2/3 af den klassiske drink Gin & Tonic. Det er derfor vigtigt at vælge den rette tonic til den gode gin. Jeg ser nærmere på en række tonicvand, der er tilgængelige på det danske marked, og giver mit bud på, hvilke gin de matcher bedst med.

En god tonic fremhæver og understreger ginnens mange nuancer i en Gin & Tonic. Samtidig skal den bringe noget helt særligt til drinken, som ginnen ikke kan. Dette helt særlige er traditionelt og historisk set en bitterhed fra kinin og citrus, men det kan også være sødme, vand og sidst men bestemt ikke mindst de skønne bobler.

De seneste 5-6 år har udviklingen indenfor tonicvand taget fart. Det er sket sideløbende med fremkomsten af de mange craft og premium gins. Især lanceringen af Hendrick’s Gin i 2001 tydeliggjorde behovet for tonicvand, der kunne matche de nye ginners høje kvalitet.

Til denne artikel er der fundet en række tonicvand frem, der alle kan købes i Danmark: Schweppes Indian Tonic Water, Doctor Polidori’s Dry Tonic, Q Tonic, Fever-Tree Premium Indian Tonic Water, Fentiman’s Tonic Water, Colonial Tonic, La Nostra Acqua Tonica di Chinotto, 1724 Tonic Water, Indi Tonic Water, Gents Swiss Roots Tonic Water, San Pellegrino Acqua Tonica, Ørbæk NaturFrisk Økologisk Indian Tonic, Barmacist Extra Fizz Tonic og Ledger’s Tonic. Vi skal se, hvordan de er til brug i en Gin & Tonic, og hvilke gin de matcher bedst med.

Doctor Polidoris Tonic. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.Doctor Polidori’s Dry Tonic: Folkene bag den sydtyske landbrugsgin Ferdinand’s Saar Dry Gin, Avadis Distillery, har med deres tonicvand Doctor Polidori’s Tonic taget endnu et skridt i retning af total dominans i ræset for den eftertragtede titel som ’Den perfekte Gin og Tonic’. Og når man tænker på destilleriets andre produkter som Ferdinand’s Bitters, Ferdinand’s Vermouth, den eksklusive Goldcap Gin, kommer det nok ikke bag på nogen, at Doctor Polidori’s Dry Tonic er en utrolig lækker og velsmagende tonicvand.

Doctor Polidori’s Tonic er en urtet og blomstret tonicvand lavet med destillerede ekstrakter fra enebær, timian, basilikum, citron, blomster, peber og kinin. Efterfølgende er der kun tilført kildevand, kulsyre og ganske lidt sukker. Sidstnævnte gør den ikke ligefrem til en light tonicvand, men til en meget tør tonicvand.

Det er ikke nogen overraskelse, at Doctor Polidori’s Tonic er den perfekte partner til Ferdinand’s Saar Dry Gin. Ginnens lavendel-, kvæde- og urtede noter fremhæves perfekt af Doctor Polidori’s Dry Tonic, der samtidig tilfører en anelse enebær og krydrede noter til drinken. Garnér med citronskal og timian.
Det kan også anbefales at matche Doctor Polidori’s Dry Tonic med Nginious Summer Gin (garnér med fersken og basilikum), Sacred Gin og Filliers Dry Gin 28.

Pris: ca. 25 kroner for 200 ml. flaske.


Thomas Henry Tonic. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.Thomas Henry Tonic: Den tyske tonicvand Thomas Henry Tonic blev lanceret i 2010 som en hyldest til den Manchester-baserede farmaceut Thomas Henry. Ifølge tonicvandsproducenten var han den første, der med succes tilføjede kulsyre til vand. Dette foregik i 1773, altså lidt før Schweppes blev grundlagt i 1783. Hvem der reelt set opfandt den kulsyreholdige vand, må vi lade historikerne om.

Som tonicvand befinder Thomas Henry Tonic sig i all round-kategorien sammen med Fever-Tree Tonic. Thomas Henry er lidt sødere, men passer godt til de fleste moderne ginner, hvor blomster- eller citrusnoterne spiller en større rolle i smagen.

Udover den originale Thomas Henry Tonic, leverer tonicmærket en lang række varianter som Ginger Beer, Ginger Ale, Bitter Lemon og lemonader. Særlig god er den mildt blomstrede Thomas Henry Elderflower Tonic. Mod al forventning er hyldeblomsten ganske underspillet, især i forhold til andre hyldeblomstvarianter fra konkurrerende tonicmærker.

Thomas Henry Tonic er et glimrende match med gin som den tyske Monkey 47, garnér med kanel og limeskal, og den italienske Roby Marton Gin, garnér med rosenpeber og ingerfær. Men også gerne sammen med den krydrede Elephant Gin, og den ganske potente Bulldog Gin – Extra Bold på hele 47% vol., hvor tonicvandens sødme mildner ginnens lidt skarpe alkoholprocent.

Pris: ca. 15 kroner for 200 ml. flaske.


Original Yuzu Ocha Tonic. Photo by Michael Sperling.Original Yuzu Ocha Tonic: Med varianter som Cherry Tonic og Mint Tonic tangerer den spanske tonicserie Original Tonic i flere tilfælde mere sodavand end tonicvand. Men Original Tonic har faktisk ramt plet med den japanskinspirerede Original Yuzu Ocha Tonic. Den er superfrisk med intense og bitre citrusnoter fra den asiatiske citrusfrugt yuzu, mild kininbitterhed og let balanceret med sukker og ekstrakt fra grøn matcha te. Det er en forfriskende tonicvand, der åbner op for helt nye muligheder indenfor mere moderne Gin & Tonics.

Ikke så mærkeligt, fungerer Original Yuzu Ocha Tonic særlig godt med asiatiske ginner som Nikka Coffey Gin og Roku Gin, og den japanskinspirerede Jinzu Gin. Men jeg synes, den imponerer lige så meget sammen med mere traditionelle ginner som Beefeater Gin og og Tanqueray No. Ten, hvor citrusprofilen er tydelig. Garnér med overmodent pærer eller syrligt æble.

Pris: ca. 20 kroner for 200 ml. flaske.


Q TonicQ Tonic: ”The world’s best spirits deserve a superior tonic water.” Sådan lyder sloganet på Q Tonics website. Og det var lige præcis det, der var udgangspunktet, da opfinderen blev træt af de mange mainstream tonicvand og besluttede sig for at lave sin egen tonic, der var ginnen værdig.

Med håndplukket kinin fra Andesbjergene i Peru og sødme fra økologisk agave er Q Tonic en mild, frisk, sprød og let perlende tonicvand, der ikke går på kompromis med kvaliteten – og for den sags skyld heller ikke med prisen.
Der er tale om en meget atypisk tonicvand. Den milde sødme og lette, bitre kinin træder i baggrunden i en Gin & Tonic, og lader i stedet ginnen træde frem. Det er dermed også en meget anderledes Gin & Tonic, man får med en Q Tonic. Der opstår dog lidt problemer med gin, der indeholder en høj alkoholprocent. Der mangler ganske enkelt noget sødme til at modstå tunge gin som Navy Strength-varianterne.

Q Tonic er et fint match til langt de fleste gin, men et særlig godt match til den spanske Gin Mare. Men også en gin som den islandske Vor Gin, der helt uden nogen form for citrus, passer langt bedre sammen med Q Tonic end mange andre citrondominerede tonicvand på markedet.

Pris: ca. 20 kroner for 200 ml. flaske.


Fever-Tree Premium Indian Tonic WaterFever-Tree Premium Indian Tonic Water: Med en fortid indenfor gindestillation og marketing af gourmet mad gik skaberne af Fever-Tree som nogen af de første sammen for at udvikle den bedste tonicvand til premium gin.
Fever –Tree har en behagelig bitter smag fra ægte kinin og kulsyre ledsaget af en velbalanceret sødme fra sukkerrør. Dertil kommer de friske citrusnoter og den milde brus.
Det er ikke underligt, at Fever-Tree er det foretrukne valg for mange destillerier, når de skal præsentere deres gin. Fever-Tree er designet til at fremhæve citrus fra citron, appelsin og korianderfrø, der indgår i de fleste gin.

Kommer til sin ret i gin som Geranium Gin og Sipsmith Gin, hvor citrusfrugterne er en central del af smagen, og i nogen grad i en gin som Hendrick’s, hvor ginnens noter fra agurk og rosenblade kan skabe lidt smagsforvirring. Hvis du vil forkæle dig selv, så prøv Fever-Tree Tonic sammen med enten en Citadelle Réserve Gin eller en Hernö Swedish Excellence Gin.

Pris: ca. 30 kroner for 500 ml. flaske.


Fentiman’s Tonic WaterFentiman’s Tonic Water: Dem der kender til Fentiman’s produkter, bliver nok ikke overrasket over, at denne tonicvand er en smagsbombe uden sidestykke. Indeholder ingredienser som kaffir limeblade, enebær, ekstrakt fra citrongræs, der er brygget sammen efter en gammel metode kendt fra produktionen af ingefærøl (Ginger Beer).
Fentiman’s Tonic har en kraftig og frisk smag af citrus, en tydelig bitter kinin (især i eftersmagen), samt en behagelig og let sødme.
Der er bestemt fare for, at Fentiman’s Tonic kan være for dominerende overfor gin i en Gin & Tonic. Fx vil den være for dominerende til gin som Bombay Sapphire og Bulldog Gin, men vil passe perfekt til gin som Geranium Gin, Caorunn Gin, The Botanist Islay Dry Gin, Whitley Neill Gin og den italienske Il Gin del Professore a la Madame. Og sammen med den ligeså aromatiske tyske gin Monkey 47, får man en frugtig og blomstret Gin & Tonic med masser af citrus, jasmin og kamille.

Pris: ca. 20 kroner for 237 ml. flaske.


Colonial Tonic. Photo by Michael Sperling.Colonial Tonic: I 2013 indgik det cyklende engelske makkerpar fra The Traveling Gin Company et samarbejde med danske Ebeltoft Gaardbryggeri på Djursland om produktionen af Colonial Tonic, der ifølge dem selv, er som den tonicvand, der blev nydt i de britiske kolonier tilbage i 1920’erne.
Colonial Tonic er en helt naturlig tonicvand lavet af frisk peruviansk cinchonabark, friskpresset citron-, lime- og appelsinsaft, jamaicansk peber, citrongræs, vand (østdjursk grundvand) og økologisk rørsukker.
Den er gylden – både i farve og i smag. Den er bitter og sød med masser af citrus, peber og nelliker-lignende noter, genkendelig smag af citrongræs og underspillede karamel noter.

Colonial Tonic er en tonicvand, der smagsmæssigt fylder meget i glasset, så den skal matches med en kraftig gin. Mit favoritmatch er Colonial Tonic sammen med den skotske Caorunn Gin, garneret med æble og lavendel. Men prøv også Colonial Tonic sammen med Dodd’s Gin, Whitley Neill Gin, Williams Extra Dry Gin, Njord Gin, den nordfranske Le Gin og Martin Miller’s Gin.

Pris: ca. 25 kroner for 250 ml. flaske.


Schweppes Indian Tonic WaterSchweppes Indian Tonic Water: Denne svejtsiske kæmpe er den mest solgte tonicvand i verden og derfor også den tonic de fleste forbinder med en Gin & Tonic. Den amerikanske version er sødet med fruktose sirup fra majs, hvorimod den danske er sødet med almindelig sukker.

Schweppes Tonic har en kraftig kulsyre, der sammen med kininen giver en markant bitter smag, der typisk vil fylde meget i en Gin & Tonic. Selvom indholdet af sukker er ret højt for en tonic, dominerer den bitre kinin fuldstændig. Til gengæld er den mild i sine citrusnoter.
Schweppes Tonic er en udmærket hverdagstonic, der med fordel kan anvendes til de traditionelle London Dry Gin som Beefeater Gin, Geranium Gin og No. 3 Gin, og faktisk også en lidt mere utraditionel gin som Citadelle Gin. Men hvis man vil opleve sand nydelse, skal matche Schweppes med en gin som Monkey 47 (garnér med fx limeskal og kanelstang) eller Simon’s Bavarian Pure Pot Still Gin Next Level. Begge gins kan skinne igennem tonicvandens kraftige kulsyre.

Pris: ca. 15 kroner for 500 ml. flaske.


Acqua Tonica di ChinottoLa Nostra Acqua Tonica di Chinotto: Denne italienske tonicvand er forholdsvis ny på det danske marked. Den markante bitre kinin afbalanceres fint af en let sødme. Men det er i citrusnoterne,

La Nostra adskiller sig fra de øvrige tonicvand på markedet. Den er nemlig lavet på chinotto-mandarin og citronsaft, og fremstår mere som en citron/mandarin sodavand end en tonicvand.

Denne markante og dominerende citrus, kan give problemer for en langt de fleste gin, men mærker som Geranium Gin og No. 3 Gin kan trænge igennem den tætte citrus. Der bør dog ikke garneres med yderligere skiver citrusfrugt i din Gin & Tonic. Gå i stedet efter garniture som timian, basilikum, rosmarin, salvie eller måske korianderblade.

Pris: ca. 15 kroner for 275 ml. flaske.


1724 Tonic Water1724 Tonic Water: Det blomstrende marked for gin i Spanien har de seneste år givet os en række fantastisk produkter. Et af de bedste er uden tvivl tonicvanden 1724 Tonic Water. Om den er argentinsk eller spansk er uvist, men producenten ejes af samme selskab, der har givet os den udsøgte middelhavsgin Gin Mare.
Der er dog klare forbindelser til Sydamerika. Kininen anvendt i denne tonicvand stammer fra chinchona bark plukket på en Inka-sti i de peruvianske Andesbjerge i nøjagtig 1724-meters højde.

1724 Tonic is all about the citrus. Fremtrædende citrussødme fra især appelsin, behagelig citronsyre, en afdæmpet og mild bitterhed fra den peruvianske kinin og en behagelig kulsyre, der minder om italienske frizzante-vand med mange, små og fine bobler.

Som tommelfingerregel vil 1724 Tonic være et godt valg ved gin og tonics, hvor der garneres med andet end citrusfrugter, fordi tonicvanden bidrager med så markant citrussmag. Fx er 1724 Tonic et perfekt match med Gin Mare, garneret med rosmarin eller timian. Prøv også 1724 Tonic sammen med Brecon Gin, Martin Miller’s Gin og selvfølgelig G’vine Nouaison garneret med druer, eller Caorunn Gin og 1724 Tonic garneret med en skive rødt æble. Og mærkelig nok er 1724 Tonic også det perfekte match med Nyborg Destilleris Mist Gin på hele 57% vol. Garnér med citronskive og salturt.

Pris: ca. 20 kroner for 200 ml. flaske.


Indi Tonic WaterIndi Tonic Water: Denne spanske tonicvand er inspireret af handlen med orientalske varer i la Casa de Contratción (House of Trade) i Sevilla i 1600- og 1700-tallet.
Indi Tonic er lavet ved at udbløde appelsinskal (fra Sevilla, selvfølgelig), lime, citronskal, indisk kewrablomst, kardemommefrø, filippinsk kalamansi, cinchonabark (kinin), hvidt sukker og rørsukker i koldt vand og alkohol i et par uger, hvorefter indholdet destilleres ved lav temperatur. Der anvendes kun naturlige smagsstoffer, sødemidler og konserveringsmidler.

Indi Tonic har tydelig smag af søde appelsiner, kardemomme og citron. Den er mild i kulsyre og bitterhed fra kinin. Den er faktisk meget behagelig og velsmagende i sig selv, men lidt på en sodavandsagtig måde.
Indi Tonic fungerer rigtig godt sammen med Oxley Gin, garneret med en halv skive hvid grapefrugt. Prøv den også med Geranium Gin, Wint Gin, Mosgaards sødlige æblegin Red Love Gin og den ekstremt blomstrede No. 0 Gin fra Spanien.

Pris: ca. 16 kroner for 200 ml. flaske.


Gents Swiss Roots Tonic Water. Photo: Michael Sperling.Gents Swiss Roots Tonic Water: Fra de sneklædte bjerge i Schweiz kommer en vaskeægte Alpe-tonic , der på alle måder er helt sin egen.
Udover den obligatoriske kinin, har Gents Tonic suppleret med den bitre rod fra den lokale blomst, Gul Ensian, der på latin hedder Gentiana Lutea – deraf navnet Gents. Blomsten er vokser vildt i Jurabjergene, og anvendes traditionelt som både naturmedicin og ingrediens i fx bitters og aperitifs. For at fuldende og afrunde denne schweiziske tonicvand tilføjes sicilianske citroner og en naturlig sødme fra sukkerroer.

Denne tonicvand er nærmest den diametrale modsætning af de søde og frugtige spanske tonicvand. Gents Tonic har en fremtrædende bitterhed fra både kinin og gentiana, der er afbalanceret med en let sødme fra sukkerroerne. Citronerne bidrager med smag og en let syrlighed, og så er kulsyren tilpas kraftig, så din drink ikke bliver flad med det samme.

Gents Tonic er en fremragende all round tonicvand, der giver god plads til ginnens noter, og hvis du har brug for at imponere, bør du servere den sammen med den tyske Ferdinand’s Saar Dry Gin, den svenske Hernö Gin, det svensk/australske mash-up Dry Island Gin eller den engelske Tarquin’s Gin. Garnér med fx timian og limeskiver. Jeg blev også positivt overrasket over et match med både Monkey 47 og Tanqueray No. Ten.

Pris: ca. 16 kroner for 200 ml. flaske.


San Pellegrino Acqua Tonica. Photo by Michael Sperling.San Pellegrino Acqua Tonica: Den norditalienske mineralvandsproducent, San Pellegrino, har i flere år produceret den ret populære tonicvand San Pellegrino Acqua Tonica.
Ligesom San Pellegrinos andre produkter er Acqua Tonica produceret i Lombardiet i Italien. Hemmeligheden bag de smagfulde drikkevarer er en kombinationen af kildevand fra de kalkstenholdige Dolomitter, og frisk citrusfrugt fra det Syditalien. For San Pellegrino Acqua Tonicas vedkommende stammer citronen fra Sicilien.

San Pellegrino Acqua Tonica er en klassisk tør og frisk tonicvand med fremtrædende citron, en mild sødme, og tydelig bitterhed fra kininen. Dertil kommer en relativ kraftigt kulsyre.

San Pellegrino Acqua Tonica er faktisk en ret god all round tonicvand, men når det kommer til perfekte matchs, er San Pellegrino Acqua Tonica særlig god til klassiske gin som Jensen’s Bermondsey Dry Gin, Beefeater Gin og Fifty Pounds Gin. Men San Pellegrino Acqua Tonica er aldeles enestående med de florale noter i Hendrick’s Gin, og salvien i Langley’s No. 8.

Pris: ca. 10 kroner for 330 ml. dåse.


Ørbæk tonicØrbæk NaturFrisk Økologisk Indian Tonic: Der bliver heldigvis også lavet tonicvand i Danmark. I 1998 startede det fynske bryggeri og destilleri Ørbæk produktionen af deres sodvand- og juice-serie, Naturfrisk. Alle produkter i serien er økologiske og der er ikke tilsat konserveringsmidler, kunstige farvestoffer og aromaer. Naturfrisk tonic er sødet med rørsukker og indeholder udtræk af kinin.
Ørbæks tonicvand har en behagelig citrus og kulsyre, men den skiller sig ud fra andre tonicvand ved sin markante sødme og lette bitterhed fra kininen, der får tonicvanden til at minde om en sodavand.
Ørbæk NaturFrisk Økologisk Indian Tonic er udviklet med især Ørbæk egen Fionia Gin i tankerne, men gin som Beefeater Gin og Geranium Gin vil være et udemærket match. Det er dog med Tanqueray Ten, man får det bedste resultat. Ginnens høje alkoholprocent på 47,3 og fremtrædende citrusnoter skærer igennem denne søde tonic. Men der skal citron til at dæmpe sødmen og øge bitterheden – masser af citron.

Pris: ca. 15 kroner for 225 ml. flaske.


tonic-1Barmacist Extra Fizz Tonic: Den danske tonicscene under konstant udvikling. I 2015 gik producenten bag den danske gin Isle of Møn Gin sammen med Ørbæk Bryggeri og destilleri den økologiske sodavandsserie Barmacist Sodas. Det har indtil videre resulteret i de tre varianter Ginger Beer, Dry Lemon og denne Extra Fizz Tonic.
Sidstnævnte er ifølge producenten selv en “old school” tonicvand, med klare associationer til kolonitiden, hvor kolonisterne indtog den bitre kinabark omrørt i vand, for at modvirke febersyge. Med det in mente har Barmacist Sodas skabt en tonicvand, hvor der er skruet helt ned for sukkerindholdet. Således er der kun 5,5 g/100ml rørsukker i Barmacist Extra Fizz Tonic – mod omkring 10g/100ml for mange andre tonicvand. Der er derfor tale om en ualmindelig tør, sprød og bitter tonicvand, med masser af citrus og kulsyre.

Barmacist Extra Fizz Tonics supertøre og bitre smagsprofil gør den lidt svær at matche med de fleste ginner. Selv foreslår Barmacist at benytte deres egen gin, Isle of Møn Gin, men også mere søde ginner som Old English Gin, hvor sukkerindholdet i ginnen kan opveje det manglende sukker i tonicvanden.

Pris: ca. 25 kroner for 330 ml. flaske.


Ledger’s Tonic Water. Photo by Michael Sperling.Ledger’s Tonic: Med den spanske ginkulturs indtog i Danmark kommer også de smagssatte tonicvand. Et eksempel på dette er den spanske Ledger’s Tonic, der udover den almindelige Ledger’s Tonic Water også findes i varianterne Tonic Water & Licorice, Tonic Water & Cinnamon og Tonic Water & Tangerine.
Ledger’s Tonic er opkaldt efter Charles Ledger, der i 1864 fandt frem til en særlig kininholdig sort af kinatræ. Ledger’s er en alsidig tonicvand, der udover naturlig kinin fra peruviansk Cinchona Ledgeriana, også benytter det naturlige sødemiddel Stevia, som alternativ til sukker og kunstige sødemidler.

Den originale Ledger’s Tonic Water er en klassisk tonicvand med tydelige citrusnoter, mild bitterhed og let sødme fra stevia, der giver en mild udgave af eftersmagen fra typiske light-produkter.
De smagssatte udgaver er kraftige i smagen. Fx smager Ledger’s Tonic Water & Licorice kraftigt af mørk lakrids, og ikke lakridsrod.

Ledger’s Tonic Water passer ret godt sammen med gin som Martin Miller’s Gin, No. 0 Gin og Mombasa Club Gin. Tonic Water & Licorice klæder Bulldog Gins underspillede enebær- og lakridsnoter ret godt.

Pris: ca. 20 kroner for 200 ml. flaske.

Peter Spanton Tonic. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.

Tonicvand som sirupkoncentrat

Drinks med pHenomenal Tonic SyrupTonicvand er ikke længere bare tonicvand – og heldigvis for det. For dem der vil gøre ekstra meget ud af deres gin og tonics, findes der noget så fortræffeligt som tonicsirup. Læs om mit eksperiment med den tyske pHenomenal Tonic Syrup her.

Hvilken tonic kan du bedst lide?

Tonicvandene ovenfor er alle meget forskellige og resulterer derfor også i meget forskellige Gin & Tonics. Hvis du har tips til andre tonicvand eller perfekte match mellem gin og tonic, hører jeg meget gerne nærmere via kommentarfeltet nedenfor.

124 Comments on “Den bedste tonic til din gin

 1. Pingback: Anmeldelse: Gin Mare | En Verden af Gin

 2. Har du et godt sted man kan købe forskellige tonics? Jeg synes det er lidt svært at finde et ordentligt udvalg ud over Schweppes og Albani 🙂

  • Hej Jacob. Jeg tager som regel i Mad og Vin i Magasin for at købe mine tonicvand. Her kan man få Fever-Tree, Fentiman’s, Q Tonic, Schweppes og den italienske særling La Nostra.
   I går fandt jeg den økologiske tonic fra Ørbæk i SuperBest. Det er to gode steder at starte.

  • Juul’s vinhandel på Værnedams vej har de fleste tonic på listen ellers er der også Shoppen på Ahornsgade 22 bag Skt: Hans Torv

 3. Pingback: Anmeldelse: Beefeater 24 | En Verden af Gin

 4. Pingback: Anmeldelse: Williams Chase Elegant Crisp Gin | En Verden af Gin

 5. Hej,

  Tak for en super guide. Der er helt sikkert noget som skal prøves.
  Det kunne måske være en idé at sammenligne med supermarkedernes egne tonic, feks synes jeg at brugsens super billige tonic er bedre end schweppes.

  Mvh,
  Lars

  • Hej Lars,
   Der skal helt sikkert ses nærmere på de mange discount tonicvand, der findes på de danske marked. Jeg er sikker på, at der er et par overraskelser gemt dér. Og mon ikke en blindsmagning er vejen frem?

   • Tak for dit svar Michael.

    Blindsmagning er klart METODEN. Så kan man undgå at blive påvirket af de lidt tarvelige flasker. Håber du kan finde tid til at skrive lidt om det i fremtiden.

    -Lars

  • Enig, Coops egen tonic er meget mindre syntetisk i smagen end Schweppes. Også Harboes er god(fås i netto bl.a) – måske er det Harboe der laver den for Coop.

   • Jeg synes altid at en Gin Tonic smager lige en tand bedre med f.eks. fever tree, men må indrømme at jeg til hverdag bruger Harboe fordi den simpelthen er så ekstremt billig og synes den smager fuldstændig som Schweppes.

 6. Dear Lars,
  great work, as far as I can piece it together with my rudimentary understanding of Danish.
  But tweaking the Tonic is indeed the best way to achieve a superior G&T. That’s why we make phenomenal tonic, a handcrafted small batch tonic syrup from entirely natural ingredients.
  We felt ashamed to dilute all the new and re-discovered wonderful premium gins with industrially made bitter soda. It works wonders with Hendrick’s and many other fine spirits.
  More Info here: http://www.phenomenaltonic.com

  Cheers, Hendrik

 7. Pingback: Anmeldelse: 6 O’Clock Gin and Tonic | En Verden af Gin

 8. Pingback: Anmeldelse: Bathtub Gin | En Verden af Gin

 9. Pingback: Tonicvand som sirupkoncentrat | En Verden af Gin

 10. Hej,
  Spændende artikel, jeg leder efter Sweppes andre tonic, med lavendel og rosenblade bl.a. Fået dem på gin-bar i Spanien i små Sweppes flasker, ret spændende til forskellige slags gin. Ved du om de kan købes i DK.
  Venlig hilsen
  En GT “elsker”

  • Hej,
   Ja, Schweppes laver en tonic-serie med forskellige smagsnoter. Min egen favorit er ‘Tónica Ginger & Cardamomo’. Du kan se dem her: http://www.schweppes.es/gintonic/
   Desværre er det de på nuværende tidspunkt forbeholdt det spanske marked. Men jeg håber da, de snart finder vej til Danmark.

 11. Pingback: Anmeldelse: Old English Gin | En Verden af Gin

 12. Pingback: Anmeldelse: Geranium Gin | En Verden af Gin

 13. Pingback: Anmeldelse: Langley’s No. 8 Gin | En Verden af Gin

  • Hej Lisbeth,
   Jeg vil helt klart anbefale Fever-Tree Tonic til Hendrick’s Gin. Fever-Tree er bare en sublim tonicvand og i kombinationen med Hendrick’s, fremstår ginnens agurke- og rosen-noter ganske tydeligt.
   Jeg faldt for nylig over San Pellegrinos tonica, og jeg har på fornemmelsen, at den også vil gå fremragende til Hendrick’s Gin. Men det er ikke testet endnu.
   God fornøjelse.
   Mvh.
   Michael

   • Glæder mig allerede til min fredags G&T – har både Hendricks og Fever Tree på lager! Skål og god weekend – og superfed side, du har skruet sammen her 🙂
    Har du i øvrigt smagt den danske gin fra Røsnæs? http://dyrehoj-vingaard.dk/

    Mvh.
    Anja

   • Hej Anja,

    Nej, jeg kender desværre ikke Rös Gin. Det er faktisk første gang, jeg hører om den. Meget spændende. Det vil jeg bestemt undersøge nærmere.

    Rigtig god fornøjelse med din FredagsGT.

 14. Pingback: Anmeldelse: Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged | En Verden af Gin

 15. Pingback: Anmeldelse: Gin Master’s Selection | En Verden af Gin

 16. Pingback: Anmeldelse: Juniper Green Organic Gin | En Verden af Gin

 17. Pingback: Tonic souvenir: Fever-Tree Mediterranean Tonic Water | En Verden af Gin

 18. Pingback: Tonic souvenir: Indi Tonic Water | En Verden af Gin

 19. Pingback: Anmeldelse: No. 0 Gin | En Verden af Gin

 20. Hvor kan man købe 1724, den smager super godt.

  • Den findes efterhånden mange steder. Du kan fx købe den hos Juuls Vin og Spiritus, Lyngby Vinkælder, Den Franske Vinhandel, Urhskov Vinhandel, Salling, og helt sikkert flere steder.

 21. Jeg fik den mest forrygende gin&tonic i Zamora. Fantastisk. Tjeneren brugte Nordic Tonic. Om den gjorde det så godt, ved jeg ikke. Men god var den. Og med meget mere gin end foreskrevet 😊
  Derudover hældte han gin over et teblad med blandede bær

  • Det lyder rigtig godt, Lene. Spanien er bare et godt sted at få gin and tonics. Ginnen er billig, så serveringen er også derefter, og garniture med teblade er et godt eksempel på, at Spanien er et regulært ginparadis.
   Nordic (Nørdic) Tonic er en Coca Cola-produkt, der smager ganske godt, med masser af smag og kulsyre. Udmærket tonicvand efter min mening.

 22. Hej,
  Super guide. Mange tak for det. Jeg var i Porto og jeg var sammen med nogle venner på en bar som hedder “the gin house”. Den mest imponerende bar jeg har set. De serverer kun gin. De har ca. 275 gin og omkring 35 tonic vand. Det var den mest professionalt bartender jeg har set længe. Vi brugte 3 timer hver dage. Det var en ren opplevelse. Jeg kan kun anbefalle til gin lovers som mig.

 23. Efter at have læst denne fine artikel og fået et hurtigt overblik over kommentarerne undrer det mig, at ingen har forslået Fever-Tree Mediterranean Tonic. Den er bestemt værd at tage et kig på. Indtil videre har jeg kun prøvet den med Gin Mare og Bulldog gin samt natural, og Mediterranean Tonicen lader til at være langt mere kompleks i dens smagsnuancer end Fever-Tree Indian Tonic Water.

 24. Pingback: 5 udsøgte Gin & Tonics | En Verden af Gin

   • Hej Anders,

    Der er flere tonicvand, jeg stadig mangler at få skrevet om på denne side. Jeg har dog endnu ikke set Thomas Henry på danske hylder. Så snart den kan købes i Danmark, vil jeg meget gerne kaste mig over den.

   • Tip:
    Wokaway på Bryggen har flere TH produkter i køleren, også tonic, sidst jeg tjekkede.

   • En hurtig Google-søgning gav også 3 danske netbutikker med TH tonic. Mange danskere kender den dog nok fra Tyskland, hvor jeg selv blev meget betaget af den, kombineret med en Stauffenberg gin fra det Sydtyske i forbindelse med et besøg på en herlig restaurant i Berlin. Huskede netop på det i dag og det bragte mig også herind. Fik helt lyst til den efter lidt læsning og skyndte mig at købe et par flasker på en tysk netbutik. Fik ved den lejlighed også nogle TH tonic til ca 7 kr pr stk. Normalprisen i DK er når jeg har set den, er ca 20 kr pr. 0,2 flaske.

 25. Spændende og inspirerende læsning. Hvilken tonic kan anbefales til safran gin?
  Godt nytår

 26. 1000 tak for Jeres svar, den m grapefrugten lyder spændende 🙂

  • Hej Bendt,

   Der mangler i hvert fald fire mærker af tonicvand som tingene ser ud på nuværende tidspunkt. Jeg går på jagt i det nye år, for at spore de sidste nye og temmelig sjældne tonicvand (i dansk sammenhæng) .

   Mvh. Michael

   • Britvic kan i hvertfald fås i Zaizon på Falkoner Alle.
    Den skal jeg nok levere 😉

    /Jacob

   • Jeg køber den hos TheoBrands, Smedeholm 12-14, 2730 Herlev. De har hovedsagligt specialøl men også sodavand. Jeg tror, at det er en grossist, men de holder lagersalg ca. en gang om måneden, som man orienteres om via nyhedsmail. Selv om der ikke er angivet sodavand i mailen, så har de dem.

 27. Pingback: TuesdayGT: Cornish Blossoms | En Verden af Gin

 28. Virkelig fremragende guide. Overvældende med de mange muligheder. Jeg har begrænset erfaringerne til Gordons, Schweppes, citron og is. jeg elsker det! men man kan jo godt udvide sin horisont en smule…☺ for nylig prøvede jeg så en Plymouth Navy Strength (50 %) og en Fentimans 19:05 Herbal Tonic Water. Stadig med citron ig is – det var en fuldstændig anderledes oplevelse Og smagte vildt! GT verdenen er så stor!

 29. Er der nogen der har erfaringer / kender en light tonic som lever op til de andre?

  Til jer der efter spørger slagssteder for tonic: Den franske vinhandel i Roskilde har et meget fint udvalg af både G&T.

  • Hej Søren,

   Jeg har selv meget svært med smagen af især aspartam, med dens kunstige og flade sødme i eftersmagen, men en tonicvand som Fever-Tree Light går uden om disse kunstige sødemidler. Det smager udemærket, men uden sukker mangler tonicvanden altså lidt fylde. Men det er mit eneste bud. Jeg har også hørt godt om Fentiman’s light Tonic.

 30. Hvordan passer disse sammen? Geranium gin og san pellegrino tonic. Eller Geranium gin og sweppes tonic?

  • Man kan sagtens kombinere Geranium Gin og San Pellegrino Aqua Tonica. Tonicvanden er ganske frisk og tør, men fungerer fint med Geraniums florale og citrusfriske smag. Ganér eventuelt med grapefrugt eller bare citron.

 31. Hej, Rigtig god gennemgang af de forskellige typer tonic. Selv bruger jeg faktisk kun Schweppes Tonic. Men efter at have prøvet Fentiman’s Tonic Water blev jeg opmærksom på, at der også findes andre og bedre tonic.

 32. Pingback: TuesdayGT: En hyldest til hybenroseplukkerne | En Verden af Gin

 33. Hej. Jeg sidder pt på Kreta og nyder en skøn ferie og er i den forbindelse stødt på en tonic vand fra Tuborg, der åbenbart ikke sælges i Danmark. Jeg synes faktisk den er rigtig god i en GT, men ved ikke om andre kender til den?

  • Hej Frederik,

   Jeg synes ikke at kende til en tonicvand fra Tuborg, men det skulle ikke undre mig. For der findes et utal af tonicvand på det sydeuropæiske marked.

   Smager den godt?

   • Den er noget mere blød i smagen end f.eks. Sweppers som jeg personligt kan sammenligne mest med. Der må også være sparet på kulsyren.

 34. Og så er Gin og Tonic det mest drukne på Fly Sydpå – ikke Øl, Vin eller snaps…..( ifølge medierne ) Rigtig god artikel, du her har lavet…. 😉

 35. Hej. Er der nogle, der ved, hvilken tonic der er bedst til Ungava gin?

 36. Så røg der lige en NO3 gin i mit skab. Kan se du ofte refererer til den men hvordan plejer du at sammensætte en G&T med denne gin?

  • Hej Frederik. Jeg plejer at servere No. 3 Gin med enten Fever-Tree Tonic eller Thomas Henry Tonic, garneret med både en skive grapefrugt og en skive citron. Det holder max!

   • Neat er den virkelig frisk i smagen og har jo næsten en chililignende effekt på tungen i eftersmagen.

   • Ja, det må man sige. Når man kigger på diverse Internetsider kan man nogen gange forundres over så mange forskellige der findes.

 37. Med 4 timer i Brussels lufthavn var det et stort + at der i loungen var både gin og tonic, og specielt tonicen var en positiv overraskelse, det var tonic nørdic, jeg har efterfølgende søgt den men kun fundet den i Spanien og Belgien, kender du til salg i DK

   • Den er i hvert fald i Brussels AirPort, men dukkede også op via googlesøgninger i Belgien.
    Jeg må starte en import 😉 Per bo C

 38. Hej. tak for en god side. Hvilke forslag har du til en GT med Tanqueray no 10?

 39. Hej, har lige købt en g’vine – floraison 😄 måske har du et forslag til en og’ tonic vand? Og mange tak for en rigtig fin side….

  • Hej Christiane. Jeg er ret glad for at matche G’Vine Floraison med hyldeblomst varianterne fra både Fever-Tree og Thomas Henry. Men prøv også med en tonicvand som Fentiman’s.

 40. Jeg har en flaske bulldog dru gin, og søger det bedste mulige tonic match

 41. Spændende læsning, jeg har snart en del forskellige Gin nu , jeg bruger nornir indian tonic fra Rema 1000, den er rigtig god efter min mening , jeg bruger også deres lemon den smager fantastisk.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: